06 Май 2024, 01:02 Днес (0) | Вчера (1)

Застраховат лекарите срещу грешки

25 Февруари 2005 12:04 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

От началото на годината "Професионална отговорност" е задължителна за съсловието

Застраховката "Професионална отговорност" за медици покрива отговорността на лекарите и другия медицински персонал при оказване на медицински услуги в здравните заведения, кабинетите на лекарите и заведенията за социални грижи за причинените поради небрежност или професионална грешка смърт, телесни увреждания или пък заболяване на трети лица.Съгласно общите условия на повечето застрахователи те се задължават да обезщетят застрахования (медицинския персонал) до размера на договорените в застрахователния договор лимити за сумите, които той е длъжен да заплати съгласно българското законодателство на трети лица, на които той е причинил някаква вреда. Потърпевшите трябва да предявят писмено своите претенции срещу съответния медик за вредите, причинени от нарушаване на неговите професионални задължения при осъществяване на посочената в полицата дейност вследствие на небрежност, грешка или пропуск, извършени през периода на застраховката. Застраховката стандартно се сключва за една година.Съгласно Закона за здравето застраховки трябва да имат както лекарите и сестрите в болниците, така и тези, които работят в поликлиники, "Бърза помощ", диспансери, санаториуми или пък в самостоятелни частни кабинети. Полица трябва да имат също и медиците, които работят в кръвните центрове или центровете за тъкани и органи. Смисълът на новата задължителна застраховка е всички те да бъдат защитени, в случай че допуснат грешка и увредят пациентите си или причинят смъртта им. Целта е, ако болните или техните роднини поискат обезщетение, застраховката да покрие поне част от него.
Наличието на застраховка не означава, че медицинският персонал може да изпълнява безотговорно своите задължения, а застрахователят да плаща за всяка негова грешка. Притежателите на "Професионална отговорност" за медици трябва да знаят, че застрахователят отказва да изплати обезщетение при извършване медицински услуги, които не са с диагностични или терапевтични цели; при пластична хирургия, освен ако тя не е наложителна; при манипулации с цел причиняване или отстраняване на безплодие, включително оплождане in vitro и аборт; при използване на медикаменти за намаляване на телесното тегло и други.
Застрахователните компании категорично отказват да покриват и увреждания, които са причинени от или имат връзка със СПИН или хепатит.Съгласно общите условия на застраховката "Професионална отговорност" обезщетението за увреждане на едно или повече лица не може да надвишава лимита на отговорност, посочен в полицата. Обезщетенията по всички искове, предявени към един лекар през срока на застраховката, също не могат да надвишат лимита за един лекар, посочен в полицата.
Границите на самите обезщетения обаче варират много. Компаниите застраховат за суми от 5 хил. лв. до 300 хил. лв. Освен това всеки застраховател определя пределна сума, която плаща при един инцидент, без значение колко пациенти са пострадали. Минималните размери в тези случаи варират от хиляда до близо 10 хил. лв., а максималните - от 20 до 50 хил. лв.
Цената на застраховката също варира в големи граници, тя се влияе както от размера на обезщетението, така и от точната професия на съответния медик. Например при общ лимит на отговорност 15 хил. лв. застраховката за хирурзи и гинеколози в "Булстрад" струва 25 лв., за анестезиолозите - 24 лв., ортопедите - 23, невролозите - 21 лв., а за всички останали - 19 лв.
Сред най-активните и с атрактивни условия застрахователните компании, които предлагат своята защита на медицинските служители, са "Алианц България", "Армеец", "Булстрад", "Виктория", "Евро инс", "Орел" ОЗК и ХДИ.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив