29 Март 2024, 13:37 Днес (7) | Вчера (11)

Застраховат собственици на оръжие

06 Януари 2003 по статията работи:
A+ A-

Застрахователна компания Витоша пуска на пазара застраховка Гражданска отговорност за притежатели на огнестрелно оръжие, съобщи изпълнителният директор на дружеството Йордан Генчев.

Новият застрахователен продукт е в тестов период, но вече са продадени и първите полици от него.
Застраховката е съобразена с направените преди около месец изменения в Закона за контрол на взривните вещества, огнестрелните оръжия и боеприпасите. Съгласно тези промени притежателите на огнестрелно оръжие трябва задължително да сключат застраховка Гражданска отговорност, която да покрива евентуални имуществени или неимуществени щети, които те могат да нанесат на трети лица с притежаваното от тях оръжие. Застраховката не покрива обаче щетите от безразборна стрелба, умишлени действия или други подобни.

Съгласно условията на застрахователната полица, която предлага "Витоша", се покриват щети, причинени от застрахованото лице вследствие използване на огнестрелно оръжие при и по повод самоотбрана.

От дружеството уточниха, че застраховката е валидна само ако към момента на настъпване на застрахователното събитие застрахованият е имал валидни разрешителни, предвидени в закона.

Всъщност наличието на разрешение за притежаване и носене на огнестрелно оръжие е едно от условията за сключване на застрахователен договор. За да е валидна застраховката, вредите трябва да са нанесени от оръжието, за което застрахованият има разрешение. Ако оръжието е незаконно, застрахователят не носи никаква отговорност. Освен това, за да бъде изплатено обезщетение, е необходимо при употребата на оръжието да не е нарушен законът по отношение на носенето и съхранението му, както и техническата му годност, обясниха застрахователните експерти на "Витоша".

Застраховката е едногодишна, а лимитът на отговорност на застрахователната компания по нея е 10 000 лева за всяко едно застрахователно събитие и в агрегат /с натрупване/ за всички събития през периода на действие на застраховката.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив