09 Май 2024, 18:55 Днес (10) | Вчера (10)

Застрахователите ще искат допълнителни документи за щетите до 45 дни

24 Ноември 2005 15:48 INSMARKET по статията работи: 3
A+ A-

Проектокодексът за застраховането влиза за оконочателно приемане в пленарната зала

Застрахователните компании ще могат да изискват от клиентите си допълнителни документи и доказателства за размера на настъпилите щети до 45 дни след завеждането на щетата. Това става ясно от първата част на проектокодекса за застраховането, който влиза за оконочателно приемане в пленарната зала. Депутатите от Комисията по икономическа политика одобриха  текстовете на второ четене. В първоначалния вариант на проектокодекса, внесен от Министерския съвет, този срок беше един месец. Застрахователите трябва да изплатят обезщетението на клиента си до 15 дни, след като получат всички необходими документи и доказателства за размера на щетата.
Животозастрахователите трябва да имат минимум 4 млн. лв. капитал, а общозастрахователните компании – поне 6 млн. лева, става ясно още от одобрените текстове. При лиценз за активно презастраховане тези лимити се увеличават с една трета. За клоновете на чуждестранните застрахователи у нас минималният капитал ще бъде 2 млн. лв. за животозастраховане и 3 млн. лв. - за общо застраховане.
Като един от приоритетните закони, проектокодексът за застраховането явно ще бъде обсъждан паралелно в пленарната зала и в Комисията по икономическата политика, като целта е да бъде окончателно приет преди края на годината.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

"Застрахователните компании щели да могат да изискват от клиентите си допълнителни документи и доказателства за размера на настъпилите щети до 45 дни след завеждането на щетата. " А няма ли застрахователни договори в които да са описани необходимите документи, които трябва да се представят при настъпване на щета. Че то така ако може да се искат допълнително неща, неуточнени в договорите, предлагам и на застрахованите да искат допълнителни плащания върху размера на щетите.
#1 | от Донка | преди
Едва ли могат да се конкретизират какви документи да се изискват. Има специфични случаи, които няма как да бъдат систематизирани.
#2 | от някой | преди
Всеки средно грамотен ликвидатор може предварително да каже какжи са основните необходими документи за решаване на една щета.За съжаление..никой не ги обучава и се назначават само икономисти, които са толкова далеко от истинските неща в живота- дошли направо от студенстството без един ден трудов стаж някаде.
#3 | от ana | преди
Валидни за 16:10 09 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8205
GBP 2.4796 2.4887 2.2720
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив