29 Септември 2024, 06:38 Днес (0) | Вчера (0)

Застрахователният надзор заработи най-после

13 Май 2005 10:24 INSMARKET по статията работи: 1
A+ A-

КФН лицензира 12 брокера, отне разрешителното на един посредник и одобри промени в управителните органи на осем компании

В началото на тази седмица заместник-председателят на КФН и ръководещ управление "Застрахователен надзор" Ралица Агайн издаде разрешение за извършване на дейност като застрахователен брокер на 5 компании. Това са "Нис-Комерс" ООД, "Ейч Ви Би лизинг Застрахователен брокер България" ООД, "Инс Деливъри" ООД, "Варна иншурънс партнърс" ООД и на "Консулт Инс интернешинъл" ЕООД.Във вторник комисията издаде разрешение за застрахователен брокер и на компаниите "Инс консултинг" ООД, "КМ и Д" ЕООД, "Пресила брокеридж" ЕООД и на "ТТ Инс" ЕООД. Същия ден бе отнет и издаденият преди време лиценз за извършване на дейност като застрахователен брокер на бургаското "Ал Инс" ООД, което се намирало в процедура на доброволна ликвидация, уточниха от КФН.
В сряда (11 май) надзорниците одобриха още 3 компании и им дадоха разрешение за извършване посредническа застрахователна дейност. Въпросните дружества са "ВИП Брокерс" ЕООД ,"Корект Инс" ЕООД и "Класик сървисис" ЕООД.
След лицензирането на новите 12 застрахователни брокера и отнемането на едно разрешително за упражняване на подобна дейност броят на лицензираните посредници у нас достигна до 168.
Повечето от кандидатите за лиценз чакат от края на миналата година, но тъй като доскоро застрахователният надзор нямаше шеф, нямаше и кой да им разпише въпросните разрешителни.
Според запознати има още няколко мераклии, които желаят да станат застрахователни посредници, подали са документите и чакат само благословията на надзорниците.
През тази, изпълнена с решения, седмица служителите в управление "Застрахователен надзор" успяха да одобрят четирима нови актюери на три застрахователни дружества. Промените са в "ДЗИ Общо застраховане", в ЗК "Орел Живот" и в "Общинска застрахователна компания" (ОЗК). Новите актюери в първата компания са Румяна Петкова и Светла Дайнова, Евелина Ангелова е новият актюер на ЗК "Орел Живот" АД, а Антон Бранков - на ОЗК.
През тази седмица застрахователният надзор одобри и промените в управителните органи на осем дружества. Първата от тях е, че Красимира Дюлгерска-Стойкова е член на СД на БАЕЗ. Надзорниците одобриха още Ася Аксентиева за председател на УС на "ЗК Левски Спартак" АД, Асен Минчев - за член на Управителния съвет на "ЗД Евро Инс" АД, Борис Георгиев - за член на УС и председател на ВЗК "Медик център", Яна Спасова - за член на УС на "ЗК Юпитер" АД, и Румяна Кънчева - за член на СД на ЗК "Орел" АД и на ЗК "Орел Живот" АД. Последните персонални промени, одобрени от застрахователните надзорници, са свързани с имената на Лазар Илиев и Виктор Мечкаров, които ще са представители на ЦКБ, в качеството й на член на НС на ЗАД "Армеец" АД .
Последното решение на застрахователния надзор от тази седмица е свързано със ЗАД "Алианц България Живот", която получи разрешение да инвестира 1 млн. щ. долара от застрахователните си резерви в еврооблигации, емитирани от Руската федерация. От надзора обаче задължиха дружеството да представя в КФН месечни справки за притежаваните еврооблигации, емисията, както и номиналната й пазарна стойност.
От комисията намекнаха, че има още много въпроси за решаване, които са отлагани във времето заради липсата на шеф на застрахователния надзор. Това означава, че в следващите няколко седмици почти всеки ден може да очакваме новини и решения от управление "Застрахователен надзор" на КФН.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

“...в следващите няколко седмици почти всеки ден може да очакваме новини и решения от управление "Застрахователен надзор" на КФН.”
Дали тези новини и решения ще зарадват най-после и тези, които от години очакват да им бъдат изплатени обезщетенията и чиито интереси надзорниците са длъжни да защитават ?!
Дали ще има новини за “осигуряване на стабилност, прозрачност и доверие” на застрахователния пазар, вместо търпимост към нелоялна конкуренция и неспазване на Закона ?!
Едва ли ! Такива новини все още не са на дневен ред. Рубриката «Търси добрата новина» не се изплаща.
#1 | от Георги Бакалов | преди
Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив