28 Март 2024, 14:39 Днес (8) | Вчера (12)

Застраховката "Зелена карта" няма да поскъпва

31 Март 2003 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

Цената на застраховката "Зелена карта" (по същество това е "Гражданска отговорност" за чужбина) на този етап няма да бъде променяна. Войната в Ирак също няма да се отрази върху международната полица, тъй като българите рядко пътуват в Близкия изток.

Цената на застраховката "зелена карта" (по същество това е "Гражданска отговорност" за чужбина) на този етап няма да бъде променяна. Войната в Ирак също няма да се отрази върху международната полица, тъй като българите рядко пътуват в Близкия изток. Това заяви в понеделник председателят на управителния съвет на Националното сдружение на българските автомобилни застрахователи Атанас Табов. Точно преди година националното бюро "Зелена карта" започна работа, след като няколко десетилетия единствено "Булстрад" имаше право да продава този вид полици. Тогава първият видим ефект за клиентите беше поскъпването на застраховките. Табов припомни, че минималните цени на полицата вече ще се определят от Комисията за финансов контрол. След влизането ни в Европейския съюз се предвижда да има еднинна застраховка "Гражданска отговорност", валидна както за страната, така и зад граница.

От началото на дейността на националното бюро до края на февруари акумулираните средства са достигнали около 33 млн. лв. Само за периода април -декември събраните премии са били 26.39 млн. лв. от 92 454 продадени сертификата. Повече от половината от тях са със срок на валидност 15 дни. Близо 80% от реализраната премиална сума е генерирана от "Булстрад". През първите два месеца на настоящата година премиите по тази зелена карта са 6.9 млн.лв.

Според статистиката на националното бюро изплатените обезщетения по "зелена карта" от началото на дейността на националното бюро са за 454 хил. лв., като има висящи искове за още 3.8 млн. лв. Според статистиката на националното бюро българските водачи на МПС най-много катастрофират в съседните ни страни. Най-сериозни суми за произшествия се плащат в Италия, Германия, Франция при пътни инциденти с товарни автомобили.

Понястоящем девет компании имат право да продават застраховката "зелена карта". Освен "Булстрад" "Бул инс", "Алианц България", ДЗИ - Общо застраховане", "Витоша", "Евроинс", "Орел", "Юпитер", а от началото на годината "Български имоти" също се присъедини към членовете на бюрото. Всички те са внесли задължителната гаранция от 600 хил. евро. В подготовка за продажба на международните сертификати е и "Хановер кооп България".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив