10 Май 2024, 11:32 Днес (4) | Вчера (10)

Затварят вратичката в закона, която поставя под въпрос регресните дела между застрахователите

29 Ноември 2005 18:00 INSMARKET по статията работи: 2
A+ A-

Застрахователят по имуществена застраховка може да предяви вземанията си направо към застрахователя по „Гражданска отговорност“, решиха депутатите от Комисията по икономическата политика

Те продължиха обсъждането на второ четене на проектокодекса за застраховането.
Изричното записване на цитирания текст в бъдещия кодекс се наложи от зачестилата напоследък практика съдилища да отказват да разглеждат дела заведени от платилите обезщетение застрахователи по „Каско“ срещу компаниите, продали „Гражданска отговорност“ на виновния за съответното пътно-транспортно произшествие. Причина за тези откази е липсата на изричен текст в действащото законодателство, който да дава възможност за такива дела, обясниха от Асоциацията за защита на застрахованите и пострадалите при ПТП. Според тях в момента Софийски Районен и Софийски Градски съд за затрупани от подобни дела, като застрахователите по „Каско“ предпочитат да завеждат дела директно срещу гражданите, които са причинили пътно-транспортното произшествие, вместо към техния застраховател по „Гражданска отговорност“. Така в крайна сметка съдът осъжда причинителя на ПТП-то да плати на застрахователя по „Каско“ сумата, която той е платил на увредения от катастрофата. Едва след това гражданинът има право да си търси парите от своя застраховател по „Гражданска отговорност“. Както INSURANCE.BG писа, виновните за пътно-транспортни произшествия граждани могат да загубят и единственото си жилище, ако съдът ги задължи да платят високо обезщетение на увредените вследствие на инцидента лица. Записването на цитирания в началото текст в бъдещия Кодекс за застраховането ще даде възможност да не бъдат занимавани застрахованите с регресните дела между застрахователите.
Ако имуществото на причинителя на вредата е недостатъчно, застрахователят се удовлетворява след застрахования, решиха още депутатите икономисти.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

МОЖЕ или ТРЯБВА да плати? Това е въпроса!
#1 | от Хамлет | преди
тади вратичка бе отворена от "Юпитер" АД/ "Хилдън" АД. Не миждам смисъл задължително да бъде застрахован, да бъд санкциониран ако не съм застрахован по Обща гражданска отговорност и накрая да платя сам присъденото ми от съда обезщетение на пострадал при ПТП. Къде е надзора да въведе точни и ясни правила по този вид застраховка, а не да се организират Гаранционни фондове за обезпечаване на "пострадали" застраховани в застрахователни компании които ще бъдат на пазара с по-ниски премии и разбирасе с никакво желание да плащат обезщетения. Какво става с първата застрахователна компания обявена във фалит. Отново е спусната плътно завесата на информационно затъмнение.
#2 | от АНОНИМКО | преди
Валидни за 16:10 09 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8205
GBP 2.4796 2.4887 2.2720
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив