13 Май 2024, 22:24 Днес (12) | Вчера (0)

Земеделието, а не туризмът става приоритет за България

21 Юни 2004 08:14 в-к "Сега" по статията работи:
A+ A-

Устойчивият растеж не може да дойде от курортите, смята зам. финансов министър

Земеделието, а не туризмът става приоритет за България

Развитието на туризма няма да бъде държавен приоритет, въпреки че този отрасъл бележи бурен растеж в момента. Само за този сезон в морските ни курорти бяха вложени около 150 милиона евро частни капитали. При влизането си в ЕС България ще заложи на земеделието и високите технологии. Това предвижда проектът на Националния план за развитие.
----------
Основните идеи в плана бяха представени от зам. финансовия министър Любомир Дацов. Идните две седмици Съветът по европейска интеграция и Министерският съвет трябва да одобрят визията и стратегическите цели, на базата на които ще бъдат изработени ключовите приоритети в Националния план за развитие. Това е важен документ за членството ни в ЕС, защото от него зависи дали ще получаваме договорените пари. Националният план ще бъде подготвен от това правителство, но ще бъде приет от следващото през юли 2006 г., поясни вицепремиерът Пламен Панайотов. Дотогава управляващите предвиждат серия от консултации с основните политически сили.
Смятам, че не бива да залагаме на туризма като приоритет, защото той не може да гарантира постоянен икономически растеж, а и е свързан с такива сфери като хазарт и проституция, обясни Дацов.

 

Според този план в периода 2007-2013 г. България трябва да стане "страна с висок жизнен стандарт, с постоянно устойчиво социално-икономическо развитие в процеса на цялостното интегриране в ЕС". Сред приоритетните области, които България ще развива като член на ЕС, са записани земеделието и селските райони, устойчивото и балансирано регионално развитие, подобряването на инфраструктурата, повишаването конкурентоспособността на българската икономика и развитието на човешките ресурси.
Определени са 5 министерства, които да управляват оперативните програми по Националния план за развитие - транспортното, екологичното, икономическото, социалното и регионалното. Министерството на финансите ще контролира усвояването на структурни фондове. В петте министерства ще има 5 управляващи органа. Това са междинни звена, които ще провеждат търговете и ще следят за спазване на процедурите. Допуска се и участието на частни структури като университети и неправителствени организации. Те ще бъдат определени до юни 2005 г. на базата на строги критерии. Националният план за развитие ще бъде разработен в подробности от Агенцията за икономически анализи и прогнози. Той трябва да бъде консултиран и от независим оценител, избран от правителството. Най-вероятно в този оценител ще има българско и международно участие, защото трябва да има достатъчно опит в тази област, предположи Дацов.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 13 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8144
GBP 2.4796 2.4887 2.2727
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив