14 Октомври 2024, 01:20 Днес (0) | Вчера (0)

"Златни пясъци" заваляха рекламации заради строителството

17 Май 2004 11:25 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

Броят на рекламациите от чужди туристи в "Златни пясъци" неудържимо расте заради продължаващото строителство в курорта

Броят на рекламациите от чужди туристи в "Златни пясъци" неудържимо расте заради продължаващото строителство в курорта. В него вече са дошли над 5000 души, предимно от Германия, Белгия, Финландия и Великобритания. Въпреки че предупреждаваме туристите преди тръгването, има масови оплаквания и валят рекламации още с пристигането им, съобщи Калин Сутев, представител на германския туроператор ИТС.

Той допълни, че заради строящи се в близост обекти местят гости в други хотели и курорти, от което търпят загуби, защото се нарушават договорите. Ще има голямо разочарование и негативен отзвук, което ще се отрази не само на този летен сезон, но и на следващите, притесняват се в туристическия бранш, след като в събота Варненският окръжен съд отмени заповед на варненския кмет строителството да спре на 10 май.

Според председателя на Националния хотелиерски мениджмънт клуб Илиян Иванов заради незавършените строежи може да не бъде постигнат очакваният ръст на чуждите туристи от 10-12%.

На "Златни пясъци" в момента се изграждат 22 нови хотела. За първите дошли чужденци положението е почти критично - автобусите с туристите не мога да стигнат до самите хотели, а от базите трудно се излиза и отива до плажната ивица. "Властта не е в състояние да спре посегателството върху сектора, след като защитава интересите на отделни хора, за да завършат обектите си, независимо че всички ще претърпят загуби", коментира Сутев спряното изпълнение на заповедта на кмета на Варна Кирил Йорданов за прекратяване на грубото строителство в курорта. В нея от същата дата, 10 май, беше фиксирано и преустановяване на достъпа на тежка техника до комплекса.

Четири хотела "Ермитаж", "Голдън бийч", "Парк Одесос" и "Зорница" получиха предписание да започнат замразяване на обектите си. Заповедта на варненския кмет обаче беше атакувана от "Съни травел", инвеститор на хотел "Ермитаж". Компанията е собственост на инвестиционния фонд "Сигма кепитъл инвестмънтс", в който участва Георги Велчев, брат на финансовия министър Милен Велчев. От фирмата не бяха открити за коментар в неделя.

Общественият съвет по туризъм към община Варна в понеделник ще се събере, за да обсъди ситуацията, в която след решението на съда крайният срок за спиране на строителството остава 31 май. В съвета участват хотелиери и туроператори, като ще бъдат поканени и засегнатите от кметската заповед инвеститори.

Поне 7-8 обекта няма да бъдат завършени и до края на месеца, твърди Калин Сутев. Той и другите туроператори са загрижени, че през втората половина на май започва голямото прииждане на туристи и има резервации за хотели, които ще бъдат 100% пълни. Не знаем как ще се оправим с оплакванията и рекламациите, признават от туроператорските компании.

Чуждите туроператори са особено притеснени и от факта, че британски и германски телевизионни канали са заявили желанието си да направят репортажи от "Златни пясъци" по оплаквания от туристи, които вече са почивали в курорта. Запитвания има и от RTL, а на 20 май пристига екип на германската телевизия WDR (която е част от държавната ARD), за да покаже възможностите за семейна почивка в България. Едва ли може да се прикрие положението - като дойдат на място, всичко ще видят, каза управителят на "ТУИ България" Валентин Йосифов.

Според него това ще доведе до негативна реклама на страната. Той посочи, че имат туристи, които още при пристигането си са поискали да бъдат пренасочени към други курорти. По този начин те вече са загубени за България и няма да се върнат отново, убеден е представителят на ТУИ.

От централата на европейския туроператор са изпратили две писма - до кмета на Варна и до зам.-министъра на икономиката Димитър Хаджиниколов, за продължаващото строителство.

В зависимост от отговорите им централата ще вземе решение какво да прави до края на сезона, каза Йосифов. Според него не е в обществен интерес да се строи до 31 май, при положение че изчистването на площадките ще отнеме още поне десет дни. Йосифов също не вярва, че строителството ще спре след тази дата.

Другият голям европейски туроператор, "Томас Кук", също предупреждава предварително туристите си за положението на "Златни пясъци". Представителят на компанията и управител на "Елит тур" Христо Колев обяви, че който не е готов до края на месеца, задължително трябва да бъде спрян и да не се правят повече компромиси. До момента те нямат рекламации и искания за преместване от туристи. Според Колев проблем е не само строителството, но и огромното количество отпадъци, разпилени край обектите.

Обстановката би изглеждала различно при условие, че строителните фирми извършват дейността си, полагайки поне минимални усилия за чистота и ред, смята той. Засегнати от строителството в "Златни пясъци" са и другите хотелиери, чиито обекти работят и вече посрещат туристи.

"Ако оставим да се строят недовършените обекти, има опасност да се провали сезонът", каза търговският директор на "Златни пясъци" АД Дотко Дотков. Председателят на Варненската туристическа камара Димитър Димитров (който е собственик на хотел "Здравец" в комплекса) обяви, че в стремежа базите да бъдат завършени в рамките на този сезон, се пречи на останалите собственици, които са изложени на риск. "Разбираме, че новите бази имат договори с туроператори и теглени кредити, но повечето хотелиери също имаме такива и ще търпим загуби не по наша вина", каза Димитров.

Председателят на Варненската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите Димитър Лефтеров напомни, че на тези, които строят в момента, същото може да им се случи догодина от техните съседи. По думите му от неразбориите и лошата реклама ще спечелят конкурентните дестинации, които само това чакат да издърпат туристите.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7890
GBP 2.4796 2.4887 2.3371
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив