29 Септември 2024, 02:09 Днес (0) | Вчера (0)

И Токио издаде 50-годишни облигации

12 Януари 2006 11:44 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Растящата продължителност на живота налага все повече да се удължават задълженията на държавата пред пенсионните фондове

Компанията Japan Expressway Holding, която управлява пътната мрежа в Япония и е подкрепяна от правителството, емитира 50-годишни облигации. Това са дълговите книжа с фиксирана доходност най-дълъг срок издавани досега в страната.

Емисията на японската компания е поредната стъпка в развитието на супер дългите дългови финансови инструменти, коментира Financial Times.

През миналата година Франция и Великобритания станаха първите европейски държави от десетилетия, които емитираха 50-годишни облигации.

Japan Expressway Holding издаде 50-годишни облигации с обем 30 млрд. йени с доходност равна на 2.997% годишно. Компания издаде и 30-годишни облигации на стойност 70 млрд. йени и доходност 2.707% на год., както и емисия 10-годишни книжа за 30 млрд. йени с купон в размер на 1.641%.

Лийд-мениждър на емисията е Goldman Sachs.

Франция обяви в края на февруари миналата година, че планира да продаде 50-годишни облигации през следващата седмица на стойност 3 млрд. евро.

С тази стъпка Париж стана първи от групата на седемте индустриално най-развити държави в света, която ще направи подобна стъпка. Идеята за емитиране на дългови книжа с половинвековен матуритет е продиктувана от нарастващото търсене от страна на пенсионните фондове на дългосрочни ценни книжа.

Посредници по сделката за книжата бяха френската BNP Paribas SA, Deutsche Bank AG, Barclays Capital и HSBC Holding Plc.

Растящата продължителност на живота на европейците налага все повече да се удължават задълженията на държавата пред пенсионните фондове.

Според анализатори рекордно ниската доходност по дългосрочните европейски дългови книжа ще позволи на Франция да заеме евтини средства за финансиране на бюджетния дефицит на страната, който през тази година ще достигне 45 млрд. евро, а задълженията се прехвърлят на следващото поколение.

Когато настъпи падежът, Бертран де Масиерес, настоящият шеф на държавната Дългова Агенция на Франция ще бъде на 96 години, коментира изданието.

Статистиката сочи, че средната продължителност на живота във Франция е 76 години за мъжете и 83 години за жените.

През март Великобритания и Германия съобщиха, че ще последват хода на Франция и да емитират 50 годишни облигации.

Великобритания не е емитирала дългови инструменти с толкова дългосрочен матуритет, с изключение на периода от Първата световна война, когато бяха продадени "вечни" ДЦК без фиксиран падеж за 3 млрд. паунда.

В момента най-дългосрочните британски правителствени облигации, които се търгуват са с 30 годишен матуритет. Германското правителство пък планира да проучи перспективите за емисия 50 годишни облигации.

За разлика от ентусиазма на Стария континент по отношение на дългови книжа с подобни матуритети, САЩ спря търговията с 30 годишните облигации още през 2001 г., когато страната регистрира бюджетен излишък.

В момента Вашингтон отчита рекорден дефицит, но въпреки това Финансовото министерство предпочита да не ги връща отново.

Аналитикът от JP Morgan Акихико Йокойама отбелязва, че “необходимостта от издаването на дългови книжа с голям матуритет е необходимо за уравновесяване на пенсионните задължения. Темата става все по-актуална по целия свят и в този смисъл Токио очевидно изостава”.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив