30 Септември 2024, 00:39 Днес (0) | Вчера (1)

И в ЕС хотелите ще делят цените за българи и чужденци

04 Май 2005 09:00 в-к "Сега" по статията работи:
A+ A-

Диференцирането на цените е проблем не само в България, но във всички страни от т. нар. трети свят

"През следващите една-две години няма да се изравнят цените за чужденци и българи, които предлагат хотелите у нас. Това няма да се случи дори и след присъединяването на страната ни към Европейския съюз". Това каза председателят на Националния хотелиерски мениджмънт клуб Илиян Иванов. Той обясни, че диференцирането на цените е проблем не само в България, но във всички страни от т. нар. трети свят. Същият проблем съществува и в Индия. Въпреки че в ЕС няма забрана за диференциране на цените, хотелите в страните от съюза не предлагат две ценови листи.
В хотелиерския бранш у нас все още няма единна позиция по въпроса дали трябва да се изравнят цените. Големите хотелски вериги и чуждестранните оператори от години негодуват срещу ценовото разделение, тъй като при тях тарифите на нощувка са еднакви за целия свят. Но за българските стандарти са много високи. За малките хотели, където цената на нощувката е примерно 20-30 лв., всяка промяна с пет лева нагоре или надолу влияе и конкуренцията сред тях е голяма. "Те не могат да сложат едни и същи цени за чужденци и българи", обясни Иванов. Дали браншът е "за" или "против" въвеждането на единни цени засега е без значение, тъй като в нормативната уредба в България няма ограничения за цените. Всеки хотел сам определя политиката си.
Иванов смята, че изравняването на цените ще облагодетелства богати чужденци и ще ощети българските хотели. По тази причина все още по-голямата част от бранша у нас е против изравняването на цените. Няма и ясна позиция от страна на Министерството на културата и туризма. "Смятам, че малко по малко ще се отива към изравняване на цените с вдигането на стандарта на живот в страната. Но е далече този момент" обобщи Иванов.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив