Шефовете на института претърпяха пълно поражение в битката с управляващите срещу промените в Закона за счетоводството. Те бяха приети от Народното събрание на 14 октомври, без да бъдат взети под внимание нито една от бележките на счетоводната гилдия. Нещо повече. При гласуването на нормативния документ в пленарната зала нито един от депутатите не взе думата, за да защити позицията на счетоводителите. А това прави загубата им пълна, тъй като се видя, че ръководството на ИДЕС не е успяло да изгради свое парламентарно лоби, което да отстоява правата на неговите членове. И повече от логично бе това да доведе до смяна на ръководството на института.

Общото събрание на ИДЕС гласува на 18 октомври за нов председател и за нов управителен съвет на института. Това стана възможно, след като осемте одитори, които автоматично трябваше да заемат местата на подалите (на 10 септември) оставка членове на УС, се отказаха от това си право. Изборът на новите лица премина без очакваните скандали и взаимни обвинения. Още в началото на събранието, което започна в 10 ч., един от участниците - Тошко Поптолев, призова всички да се въздържат от лични нападки. И това не бе случайно, тъй като дни преди провеждането на събранието в одиторските среди се коментираше, че някои членове на ИДЕС се готвят да развеят компромати. Според някои експерт-счетоводители в дъното на интригата били членове на 4-а софийска организация на ИДЕС, които през април изпратиха до всички одитори открито писмо с остри нападки срещу тогавашния шеф на ИДЕС Симеон Милев. В него той бе обвинен, че не защитава активно интересите на гилдията пред управляващите. В писмото си членовете на 4-а софийска организация на ИДЕС директно поискаха оставката на Милев, заради което структурата им си спечели прозвището "4-и революционен окръг". Някои одитори се опасяваха, че представителите на 4-та софийска ще атакуват проф. Михаил Динев на общото събрание на ИДЕС, за да може на председателското място да бъде избран техният човек - Павел Димитров.

Призивът на Поптолев обаче свърши работа, тъй като одиторите се съсредоточиха върху точките в дневния ред, а не върху ваденето на кирливи ризи.

Деловият тон позволи общото събрание да протече сравнително бързо. То продължи седем часа, но това е добро постижение, като се има предвид, че обикновено тези форуми траят 10-15 часа. До 11 часа одиторите се занимаваха с процедурни въпроси - избор на председател на събранието, на секретар и преброители. Същинската част дойде, когато започна гласуването за председател на ИДЕС. Бяха издигнати няколко кандидатури - на Михаил Динев, Павел Димитров, Веселина Петковска, Зоя Петрова, Бойко Костов, Бисер Славков, Гаврил Гаврилов и Георги Карагутев. Четирима от кандидатите обаче веднага си направиха отвод и одиторите трябваше да избират между Михаил Динев, Гаврил Гаврилов, Павел Димитров и Георги Карагутев. Те се представиха накратко и една от участничките в общото събрание ги помоли да кажат мнението си по няколко въпроса - необходимо ли е да се лицензират съставителите на годишни счетоводни отчети (главните счетоводители); трябва ли на общите събрания на ИДЕС да участват всички одитори или делегати; добре ли е ИДЕС да разработи софтуер за одит и дали трябва да се въведат минимални цени за одиторските услуги. И четиримата кандидати дадоха еднозначни отговори - че са против лицензирането на главните счетоводители и смятат, че на общите събрания трябва да присъстват всички членове на ИДЕС, а не делегати. Освен това те заявиха, че разработването на софтуер за одит e много добра идея. Четиримата кандидати казаха, че подкрепят и въвеждането на минимални цени за одиторските услуги. При осъществяване на този проект, според някои експерт-счетоводители, съществува опасност ИДЕС да срещне съпротивата на Комисията за защита на конкуренцията, която може да реши, че въвеждането на минимални цени за услугите е форма на картелиране. Това е предупредил на едно от работните заседания на УС на ИДЕС съдружникът в "Делойт и Туш (България)" Васко Райчев. Негови колеги обаче смятат, че минималните цени не би трябвало да бъдат проблем, тъй като те съществуват и при други съсловия - например при адвокатите и нотариусите.

При гласуването за председател на ИДЕС се оказа, че само Михаил Динев и Гаврил Гаврилов са равностойни конкуренти. От 490 участници в общото събрание за Динев гласуваха 251 човека, а за Гаврилов -186. Петър Димитров бе подкрепен от 42 души, а Георги Карагутев - от 9. При това разпределение на вота за председател на УС на ИДЕС с мандат от три години бе избран проф. Михаил Динев. Гаврилов може би щеше да има повече шансове да надвие своя конкурент, ако притежаваше опита и политическите контакти на Динев. Според някои одитори именно тези две качества са наклонили везните в полза на професора.

След последния спор около измененията в Закона за счетоводството одиторите очевидно са осъзнали, че шефът на ИДЕС задължително трябва да бъде признат не само като професионалист и авторитет в счетоводната професия, но и да притежава добри контакти в политическите партии, които чрез своя глас в парламента определят съдбата не само на счетоводителите, но и на медиците, адвокатите, нотариусите и на още много други професии. А сред одиторите се знае, че Динев има влияние в някои среди на БСП и на СДС, както и на Демократи за силна България.

За осмината членове на управителния съвет на ИДЕС бяха издигнати 30 кандидатури, но дванадесет души веднага си направиха отвод. При последвалото гласуване от подадените 316 редовни бюлетини Гаврилов получи 361 гласа, а следващият го Стефан Маврудиев бе подкрепен от 322 души. Далеч зад тях останаха бившият заместник-министър на финансите Бисер Славков с 256 гласа, Светлана Найденова - с 255 гласа, и Илия Илиев - с 215 гласа. В управителния съвет на ИДЕС бяха избрани още Кирил Петков, Зоя Петрова и Георги Карагутев.

При гласуването се видя, че повечето одитори не приемат агресивната политика на своите колеги от 4-а софийска организация. Както вече бе споменато, именно нейните членове през април обвиниха тогавашния председател Симеон Милев в бездействие и дори го заподозряха, че предава интересите на ИДЕС. Точно те поискаха оставката му и влязоха в толкова остра конфронтация с управителния съвет на института, че го принудиха да обещае, че ще се оттегли. Това стана в момента, в който ИДЕС влезе в битка срещу предлаганите (и на 14 октомври гласувани от парламента) промени в Закона за счетоводството. На 18 октомври обаче "4-а софийска" плати за агресивността си, тъй като нито един от нейните представители не бе избран в управителния съвет на института. Извън него останаха номинираните Стефан Ненов и Павел Димитров. Според някои одитори това е силен шамар за организацията. Те се опасяват, че членовете й ще започнат да плетат интриги срещу сегашния председател на института и новия му управителен съвет. Много от членовете на ИДЕС обаче се надяват да не се стига до вътрешни сблъсъци в института, защото това би могло да му нанесе вреди.