29 Март 2024, 13:53 Днес (7) | Вчера (11)

ИХ България пръв ще емитира конвертируеми облигации у нас

09 Март 2004 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

Посредниците по емисията са Авал ин и ТБ Алианц България

Първите конвертируеми облигации в историята на българския капиталов пазар ще бъдат емитирани от Индустриален холдинг България АД. На извънредно общо събрание, проведено в събота, акционерите на холдинга взеха решение за издаването на 5 250 808 броя дългови книжа с номинална и емисионна стойност 1 лев всяка. Облигациите са тригодишни с лихвени плащания на всеки шест месеца и купон 6% годишно. Главницата ще се изплаща при падежа или при обръщането на облигациите в акции на холдинга. Акционерите на ИХ България са гласували да няма поематели на емисията и са избрали два посредника по продажбата - Авал Ин и ТБ Алианц България. Минималният размер на набраните вноски, при които заемът се счита за сключен, е 2.1 млн. лв. Акционерите на холдинга ще получат права за участие в подписката, срещу четири акции ще могат да запишат една облигация. Съгласно ЗППЦК правата ще се търгуват на БФБ-София.
Общото събрание е приело и възможността за предсрочно погасяване на част или на целия облигационен заем чрез преобразуването му в акции. На общото събрание бяха гласувани рамките на заема, като подробности за емисията ще бъдат подробно описани в проспекта, който изготвяме в момента, каза за в. ПАРИ Богомила Христова - директор за връзки с инвеститорите на Индустриален холдинг България.
Една от причините за емисията облигации е невъзможността за издаване на акции под номиналната им стойност съгласно Търговския закон. В момента ценните книжа на компанията се търгуват на нива 35-40 ст. на акция, което обрича на неуспех пускането на акции по 1 лев всяка. Чрез конвертируемите облигации се осигурява и гарантиран доход и гъвкавост на инвеститорите чрез трите възможни изхода от инвестицията - изчакване на падежа на емисията, превръщането на облигациите в акции и продажбата им на БФБ-София.
Според участници на капиталовия пазар обаче емисията конвертируеми облигации няма да се радва на особен интерес, тъй като лихвеният процент е твърде малък, а предстои излизането на емисии с доста по-висока доходност. Освен това възможността да бъдат обърнати облигациите в акции не е в интерес на по-едрите миноритарни акционери на холдинга, тъй като по този начин се размива капиталът.
Набраните средства ще бъдат използвани за инвестиционни проекти на дъщерни дружества на холдинга. Основно това са проекти, свързани с консорциума Булярд, в който Индустриален холдинг България участва. Друг такъв проект е изграждането на вилно селище на полуостров Колокита край Созопол. Третото направление на набраните средства ще бъде за възобновяеми източници на енергия. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив