20 Април 2024, 15:04 Днес (0) | Вчера (10)

Ивайло Калфин подаде оставка

10 Май 2016 16:43 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 10 май 2016, 17:40
МТСП

Премиерът Бойко Борисов прие оставката

Министър-председателят Бойко Борисов прие депозираната оставка на вицепремиера по демографската и социалната политика и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Бойко Борисов и Ивайло Калфин проведоха разговор, в който изразиха взаимна благодарност за съвместната си работа, се казва в съобщение на правителствената пресслужба.

По-рано Националният съвет на АБВ реши, че партията ще оттегли подкрепата си за правителството, както и участието на вицепремиера Ивайло Калфин от кабинета, предаде БНР. АБВ ще оттегли и другите си представители в изпълнителната власт, както и областния управител на Пазарджик Трендафил Величков. Окончателното решение на АБВ ще бъде взето на конгреса на партията в неделя.

От Националния съвет на АБВ дават висока оценка за работата на вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин и на своите представители във властта, но категорично отхвърлят начина на правене на политика. "В последната година настояваме за активен диалог и с мандатоносителя и във формата, който подкрепя кабинета, а продължаваме да сме свидетели на налагане силово на определени решения, които в това число представляват посегателство върху демократичната система на Република България", коментира Румен Петков, цитиран от БТА. По време на пресконференция днес той посочи, цитиран от агенция Фокус, че неслучайно е дал за пример "порочния подход при приемането на Изборния кодекс. 200 параграфа бяха приети за две нощи. Това са въпроси, които са с изключителна степен на важност за българското общество".

"Затова казваме, че категорично отхвърляме начина на правенето на политика, той е не просто неприемлив, той е вреден", подчерта Петков."В този Изборен кодекс бяха отхвърлени всички предложения на ПП АБВ, свързани с контрола върху изборите- подсъдността, делегитимацията на изборния процес чрез подписване на протокол", коментира зам.-председателят на АБВ. По думите му, някой има интересен да се правят в такава среда, каквато е през последните години. "Решението, както казах е единодушно, като сме обсъждали всички варианти със съответната тежест за и против, прозвучаха аргументи в двете посоки", каза още Румен Петков.

След 2 дни Калфин трябва да бъде удостоен с почетното звание "Доктор хонорис кауза" на Русенския университет "Ангел Кънчев" за  принос в развитието на университета и укрепването на връзките между висшето образование и бизнеса. Решението за присъждане на почетното звание е взето с пълно мнозинство от членовете на Номинационната комисия.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив