29 Септември 2024, 14:31 Днес (0) | Вчера (0)

Изпращат информация за натрупаните суми

11 Май 2005 08:50 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

Осигурените сами ще преценят как се управляват средствата им

Когато осигуреното лице е сключило или в негова полза е сключен един осигурителен договор, пенсионните дружества ще предоставят информация само за този договор, а когато договорите са повече - поотделно за всеки конкретен договор.
До 31 май тази година пенсионните дружества трябва да изпратят безплатно на всеки свой клиент извлечение от индивидуалната му осигурителна партида за предходната година. Това задължение на пенсионния бранш фигурира в Кодекса за социално осигуряване. В тази връзка компаниите започнаха разпращането на новите извлечения. Както в. ПАРИ вече писа, промяната в образците на справките се наложи заради въвеждането на счетоводните дялове от 1 юли 2004 г. Новите образци бяха одобрени от заместник-председателя на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление Осигурителен надзор, Бисер Петков още през февруари тази година. В момента разпращаме извлеченията до своите клиенти, коментира София Христова, изп. директор на ПОД Алианц България. Приключихме с разпращането на извлеченията от универсалния и професионалния фонд. В момента подготвяме изпращането на извлеченията от доброволния фонд, обясни Милен Марков, изп. директор на ПОАД ЦКБ-Сила. Наши клиенти вече се обаждат, за да питат кога могат да изтеглят натрупаните по партидите си суми, коментира Марков. Това е обичайната реакция след получаване на извлеченията, добави той.
В справките от универсалните и професионалните фондове, както и досега, се посочват трите имена на осигуреното лице, постоянният му адрес, ЕГН, осигурителният номер, номерът и датата на осигурителния договор /протокол за служебно разпределение/. В извлечението фигурират логото на дружеството и наименованието на пенсионния фонд, както и размерът на средствата по партидата към 31 декември 2003 г. в лева. Новост е отразяването на движението на средствата по партидата в периода 1 януари - 31 декември 2004 г. За целта в табличен вид се посочват датата, сумата в лева, видът на извършената операция, удържаната такса в лева, сумата след направените удръжки отново в лева, броят дялове по партидата към конкретната дата и стойността на един дял. На отделен ред се записва размерът на средствата по партидата към 30 юни 2004 г. Под него в табличен вид се представя състоянието на партидата към 31 декември 2004 г. - средства в лева, брой дялове и стойност на един дял.
Извлечението от доброволен фонд също носи информация за осигуреното лице - трите имена, постоянен адрес, ЕГН и осигурителен номер. Различното е отделното представяне на движението на средствата по партидата, които са от лични вноски, средствата, които са от вноски от работодател, и тези, които са от друг осигурител.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив