18 Май 2024, 12:46 Днес (0) | Вчера (11)

Инвеститори масово не плащат на строителите

15 Октомври 2004 11:23 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

В последните няколко години трайно се налага тенденция на некоректност във взаимоотношенията между участниците в строителния процес: от една страна - между инвеститора и строителя, а от друга - между главния изпълнител и подизпълнителите.

Това се казва в обръщение на Изпълнителното бюро на Българската строителна камара до компаниите от сектора, до министерствата на регионалното развитие и на труда, синдикатите и работодателските организации. "Поводът за него са натрупалите се в камарата сигнали за неплащане на свършената строителна работа, което се превръща в масова практика", заяви Калин Балкански, председател на регионалният офис на камарата в София.

Проблемът е най-сериозен по Черноморието, където в последните няколко години има бум в изграждането на хотели и ваканционни селища, както и в големите градове при строителството на жилищни комплекси, офис сгради и бизнес центрове. Причината е, че българските фирми нямат опит в договарянето, каза Балкански. Изпълнението на инвестиционните проекти масово започва без осигурено финансиране и с нагласата, че може и да не се плати пълният обем на извършеното строителство, заяви шефът на регионалния офис на камарата във Варна Пламен Андреев, управител на "Планекс", една от големите фирми в бранша. Самият той води четири съдебни дела за неизплатени седемцифрени суми, но не пожела да каже кои са некоректните инвеститори. Настояваме правителството да реши въпроса с вътрешнофирмената задлъжнялост, която е двойно по-голяма от външния ни дълг, каза още Андреев. Според него с неполучените суми от изпълнена работа няколко строителни компании могат да си направят банка с капитал между 50 и 100 млн. лв.

"Проблемът е стар. Практиката за разсрочено плащане на строителите две-три години след завършването на обекта беше наложена от "MG корпорация" в края на 90-те години. За съжаление тя се прилага и от държавата", каза управителят на "Линднер България" Росен Плевнелиев. Той даде пример как Министерството на правосъдието и Националната следствена служба са бавили с години плащания на германската компания за извършени строително-монтажни услуги. Плевнелиев посочи, че българските фирми изобщо не четат договорите, които подписват с възложители и главни изпълнители, и това допълнително води до възникване на много спорове по-късно. Другият проблем пред строителните компании е, че не познават изискванията на FIDIC, по които се работи в развития свят.

С публичното си обръщение ръководството на камарата иска да предпази строителите от некоректните инвеститори и посредници, каза Балкански. В него се посочва, че през последните години често явление е да се започва строителство без проекти и разрешителни и без подписани договори или пък се подписват договори с юридически неправомерни и незаконосъобразни клаузи. Има случаи, в които се възлага допълнителна работа, която води до изменение на първоначалния проект и сключения договор, без за това да са съставени необходимите документи. Забавя се плащането и се задържат гаранциите на фирмите. Отделни строители предлагат дъмпингови цени, под прага на минималната цена за час труд, е посочено още в обръщението на строителната камара. Тя призовава строителите при подготовка на офертите и участие в тръжните процедури да спазват минималните осигурителни прагове и клаузите на отрасловия трудов договор, както и да гарантират минималното часово заплащане.

Камарата съветва строителите при подписването на договори да прегледат всички клаузи в него и да се посъветват с компетентно лице, запознато с ръководството и указанията за прилагане на FIDIC. Припомнянето на предишни успешни и неуспешни договори също ще им бъде от полза. Ако някои текстове не са им ясни, строителните фирми да изискват от инвеститора да включи повече уточнения, точен терминологичен превод, съветва браншовата организация. В договорите задължително трябва да има клаузи, които да регламентират уреждането на възникнали спорове по време на инвестиционния процес, както и да се посочи доброволен помирител и арбитражен съд, приемливи и за двете страни, гласи друга препоръка. В документа се обръща внимание и на важното условие инвеститорът да разполага с всички изискани от закона документи за започване на строителството. Камарата призовава инвеститорите да спазват поетите срокове към изпълнителите съгласно клаузите на договора за разплащане на изпълнените строително-монтажни работи.

В края на август българските компании "Балканстрой", "Монолит 3" и строителният холдинг "Трейс груп", които изграждат сградата на новия пътнически терминал на летище София, спряха работа по подобни причини. Те поискаха от главния изпълнител "Щрабаг" да покрие загубите им от поскъпването на стоманата на международните пазари. Спорът беше разрешен частично с помощта на транспортното министерство и "Балканстрой" и "Монолит 3" се върнаха на работа. Строителният предприемач Сабахтин Дормуш, собственик на "Илси" - Ардино, неотдавна съобщи, че след като спечелил търгове за строителство на земеделското министерство, министър Мехмед Дикме го принудил да преотстъпи изпълнението на брат му. Шефове на фирми от бранша, пожелали да не бъдат огласявани, заявиха пред "Дневник", че след оплаквания от некоректни инвеститори са били заплашени с данъчни проверки, а някои от тях дори са викани за обяснение в прокуратурата.


- - - - - - -

Регистрираните по Търговския закон у нас строителни фирми са над 26 хиляди. В Българската строителна камара членуват 1400 - колкото са и компаниите, които могат да изпълняват поръчки от частен или публичен инвеститор за над 100 хиляди лева. Само около двайсет от тях разполагат със собствени правни отдели, които могат да изпипат юридически нещата, но дори и те понякога имат проблеми с плащанията, казаха от Строителната камара. По данни на организацията в строителството работят над 130 хиляди души, а годишният обем на дейността им е за около 3 милиарда лева.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив