19 Май 2024, 13:37 Днес (0) | Вчера (0)

Инвестиционните посредници подават в КФН несъпоставими отчети

29 Април 2005 14:33 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Надзорната комисия е поискала официално становище по въпроса от Министерството на финансите

С оглед предстоящото влизане в сила на промените в Закона за публично предлагане на ценни книжа, след създаването на Фонда за компенсиране на инвеститорите от Комисията за финансов надзор ще се изисква да предоставя достоверна информация за състоянието и размера на клиентските активи, предоставени на инвестиционните посредници. Целта е определяне на дължимата годишна вноска от всеки един от тях, подчертаха от КФН. Инвестиционните посредници ще бъдат задължени да представят до 10-то число на всеки месец справка за клиентските активи към последния ден на предходния месец по одобрен образец. Затова е необходимо да се осигури съпоставимост на съдържащите се в нея данни с информацията в изискваните и представяни в КФН месечни финансови отчети на инвестиционните посредници и съответно заверения годишен финансов отчет (ГФО).
Предвид гореизложеното до приемане на справката по образец, инвестиционните посредници са длъжни да представят в КФН счетоводен баланс в одобрената форма, посочена на интернет страницата на КФН.
Във връзка с отправено през март 2005 г. от Института на дипломираните експерт-счетоводители обръщение до неговите членове, в което се посочва, че годишните финансови отчети на инвестиционните посредници ще се съставят на бланка на дружеството в съответствие с МСФО, и от представените за отчетната 2004 г. в
КФН е констатирала, че годишните финансови отчети на инвестиционните посредници са с различна форма и съдържание. В някои от отчетите клиентските активи въобще не са отразени и за тях липсва информация в пояснителните бележки към отчета. Други включват счетоводен баланс, в който предоставените ценни книжа и/или парични средства са отчетени балансово и/или като условни активи и пасиви.
Така събраната в КФН информация води до извода, че между самите дипломирани експерт-счетоводители няма единно становище и практика, коментираха от надзора. Поради това не е възможно да бъде сравнено съдържанието на различните финансови отчети.
Във връзка със значимостта на наличието в КФН на информация за размера и стойността на предоставените на инвестиционните посредници клиентски активи /ценни книжа и парични средства/, от надзора са поискали становище от Министерството на финансите за счетоводното отчитане на клиентските активи във финансовите отчети на инвестиционните посредници.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив