29 Септември 2024, 02:08 Днес (0) | Вчера (0)

КАТ хвана 462 без “Гражданска отговорност” само за седмица

12 Януари 2006 13:14 INSMARKET по статията работи: 4
A+ A-

Най-много са нарушителите в Пловдив – 68, следват Варна с 30 и Кюстендил с 20 неизрядни водачи

Само през първата седмица на тази година служителите на КАТ са направили 37 398 проверки и са установили, че 462 водачи на автомобили нямат задължителната “Гражданска отговорност” на автомобилистите. С други думи нарушителите са едва 1,24% от проверените. Това става ясно от официалната информация на “Пътна полиция”, предоставена на INSURANCE.BG.
Най-много нарушители са хванати в Пловдив – 68, следват Варна с 30 и Кюстендил с 20 неизрядни водачи. Интересното е, че в София, където се движат около 1/3 от регистрираните в България автомобили, без застраховка по време на проверките на КАТ са били едва 7 водачи.
Според действащото законодателство глобата за липса на задължителната “Гражданска отговорност” е от 100 до 500 лева за физически лица и от 500 до 5000 лева – за юридически. При повторно констатиране на същото нарушение размерът на санкцията се удвоява. Освен това, според влезлия в сила Кодекс за застраховането автомобилите, за които няма “Гражданска отговорност” повече от три месеца, ще бъдат спирани от движение.
Комисията за финансов надзор предлага нова формула, по която да се пресмята броя на незастрахованите водачи, съобщи проф. Милчо Стоименов, член на КФН. Според нея броят на всички катастрофи се намалява с този на инцидентите с участие на незастраховани водачи и полученото се дели на общия брой на произшествията. Ако обхватът на “Гражданска отговорност” за миналата година бъде пресметнат по тази формула, той ще е 98,6%. През 2005 г. са регистрирани общо 83 855 катастрофи. От тях инцидентите с участие на незастраховани водачи са едва 2676 или 3,2%.
Изискването на Европейския съюз е България да достигне поне 90% обхват на задължителната застраховка.
Досега обхватът се смяташе като се раздели броят на сключените полици на общия брой на регистрираните в страната автомобили. По данни на КАТ обаче около 40% от регистрираните в България над 3 млн. коли са на възраст над 30 години и не е ясно колко от тях реално са в движение. В същото време броят на сключените полици е около 1,6 млн. Така по досегашната методика излизаше, че приблизително половината от собствениците на автомобили не са сключили задължителната “Гражданска отговорност”.
Новата формула е разписана в специална наредба, която вече е приета на първо четене от КФН. Предстои текстът й да бъде съгласуван с МВР преди да влезе в сила. Такава методика за определяне обхвата на “Гражданска отговорност” се използва в 10 страни от Евросъюза, като Белгия, Дания, Франция, Италия, Австрия, Латвия и Унгария, уточни Ралица Агайн, зам.-председател на КФН.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Г-Н СТОИМЕНОВ, Това ако са го предложили Тримата глупаци щях да ги разбера но Вас от КФН едвали някой ще Ви разбере и ще ви кажа защо. Първо Вие сте жив чиновник и затова предлагате такива вицове и второ на всеки занимаващ се със застраховане човек му е ясно ,че щети за по 100 и 200лв , причинени от водач без Г.О. изобщо не се уведомява КАТ а виновния си плаща, защото няма смисъл от пари за акт и пари за регрес. Дано сега вденете за вашата формула за изчисления на незастрахованите в Белгия, Дания и т.н. Тук е България. Бъдете живи и здрави.
#1 | от Застраховател | преди
В БГ стъкмистиката се нарича статистика. До сега на КФН и на застрахователите им е трябвала стъкмистика, за да ебават българина. Сега зяради тази стъкмистика ни ебава всички българи ЕС. Трябва ни нова статистика и в ход е стъкмистиката. Лани къде бяхте и къде живяхте, уважаеми специалисти ? Не подсказвайте на ЕС, че освен крадци, сме и лъжци !
#2 | от НЕ ЗАСТРАХОВАТЕЛ | преди
Казус по действителен случай: Има човек 25 годишна кола, боядисва я, платил си е ГО, винетки, данъци, кара я в областен град и за нещатие го удря "Пежо" без ГО, водач без книжка и от неговата соц. кола не става вече нищо! Кои трябва да обезщети този беден човечец? - Гаранционния фонд! Но те дори не искат да чуят за обезщетение защото остатачната стойност на тази соц. кола е 0.00 лв.
Това е истината и сега как да вярва този човек в застрахователите. Убедете ме!
#3 | от advanced | преди
Специално в Гаранционния фонд няма да има никакви проблеми. Стига да има правилен индивидуален подход. Там зная 2 и 200 !
#4 | от Праведник | преди
Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив