11 Октомври 2024, 21:29 Днес (5) | Вчера (4)

КЗК глоби пловдивската фирма “Велекс Ойл”

25 Март 2004 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Санкцията е в размер на 50 000 лева

Комисията за защита на конкуренцията наложи имуществена санкция в размер на 50 000 лева на “Велекс Ойл” ООД, Пловдив за нелоялна конкуренция.
КЗК е сезирана от “Е.Н.И. Ес.пи.Ей.”, Италия. Дружеството е със силно пазарно присъствие в енергийния сектор в Европа и у нас.
“Е.Н.И. Ес.пи.Ей.” оперира в сферата на добива на нефт, природен газ, производство на петролни продукти и електроенергия, както и дистрибуцията им. Под марката “AGIP” италианската фирма “Е.Н.И. Ес.пи.Ей.” поддържа над 12 000 газстанции и/или бензиностанции, предимно в Европа. От 1995 г. дружеството извършва търговска дейност на територията на България чрез своя дистрибутор “Балканпроджект” ООД, София.
Италианската фирма притежава седем марки с международна регистрация, по които България е посочена като страна. Следователно те имат закрила от съответното законодателство, по същия начин както ако са директно заявени и регистрирани у нас. Фирмата има две марки регистрирани в нашето Патентно ведомство. Според италианската фирма в бензиностанцията, разположена на 6-ти километър от “Пазарджишко шосе”, Пловдив се извършват нарушения на Закона за защита на конкуренцията.
“Е.Н.И. Ес.пи.Ей.” твърди, че там, при осъществяване на дейността си, “Велекс Ойл” използва знаци, идентични на регистрираните от “Е.Н.И. Ес.пи.Ей.” марки, без да е налице правно основание за това.
При постановяване на решението си за санкциониране на “Велекс ойл”, комисията се позовава на чл. 33, ал. 2 от ЗЗК, който изрично забранява използването на фирма, марка или отличителен знак, идентични или близки до тези на други лица, по начин, който може да доведе до увреждане интересите на конкурентите и/или на потребителите.
Позовавайки се на актове за установено нарушение от Патентното ведомство, КЗК приема, че марките, използвани от “Велекс ойл” ООД са идентични с марките, притежавани от “Е.Н.И. Ес.пи.Ей.” По този начин продуктите, предлагани от “Велекс ойл” ООД, предизвикват заблуда относно техния произход.
Предлагането на стоки и услуги с марката на “Е.Н.И. Ес.пи.Ей.” представлява поведение, противоречащо на добросъвестната търговска практика, установи комисията, тъй като по този начин се привличат клиентите с невярна информация и се подкопава доверието в “Е.Н.И. Ес.пи.Ей.” и “AGIP”. От това интересите на дружеството са реално увредени в отношенията им с потребителите на българския пазар, постанови комисията.
Използването на имитация в търговската дейност представлява грубо нарушение на закона, смята КЗК. Особено важно за чистотата на пазарните отношения е предприятията да избягват подобни нелоялни действия, насочени към привличане на клиенти не чрез налагане на нови продукти с доказани качества, а възползвайки се от чужди усилия, средства и време за утвърждаване на дадена марка.
Подобно поведение разклаща сигурността и доверието от страна на потребителя. Като естествена последица се стига до изкривяване в търсенето и деформиране на конкурентната среда. Това са аргументите на комисията при определяне на размера на санкцията от 50 000 лева за “Велекс Ойл” ООД, Пловдив.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7890
GBP 2.4796 2.4887 2.3371
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив