20 Май 2024, 06:00 Днес (0) | Вчера (0)

КЗК разреши концентрация между MAP Merchant Holdings GmbH и “Конкорд Папир” ЕООД

13 Декември 2005 14:07 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Комисията извърши оценка на планираната концентрация и установи, че по своя характер тя е от хоризонтален тип

Комисията за защита на конкуренцията разреши концентрация на стопанска дейност, изразяваща се в придобиване от страна на  MAP Merchant Holdings GmbH на 55% от дяловете на “Конкорд Папир” ЕООД. Комисията постанови предварително изпълнение на решението.
Съгласно чл. 28, ал. 1 от ЗЗК комисията разрешава концентрация, ако тя не води до установяване или засилване на господстващо положение, което значително би попречило на ефективната конкуренция на съответния пазар.
КЗК извърши оценка на планираната концентрация и установи, че по своя характер тя е от хоризонтален тип, доколкото се осъществява между предприятия-търговци на хартия. Общият пазарен дял на участниците в концентрацията на пазара на търговия с хартия от търговци за 2003 г. е 8%, за 2004 г. е 9%, т.е значително под този от 35%, визиран в разпоредбата на чл. 17, ал. 2 от ЗЗК.
Липсата на бариери за навлизане на съответния пазар и сравнително големия брой участници в него/ понастоящем около 20/ очертават една добра конкурентна среда.
От направения анализ, според комисията, е възможно след сделката “Конкорд Папир” ЕООД да разшири пазарното си присъствие, използвайки опита и търговските контакти на група с традиции на пазара на производство и търговия с хартия – M-real Ovj, чрез разширяване на мрежата за доставки и разширяване на предлагания асортимет хартии и картони. Въпреки това, имайки предвид пазарните дялове на участниците в концентрация, е малко вероятно “Конкорд Папир” ЕООД да придобие господстващо положение на съответния пазар в краткосрочен или средносрочен план.
Освен това потребителите, в лицето на клиенти на “Конкорд Папир” ЕООД,  приемат предстоящата сделка изцяло положително. Очакванията от тяхна страна са да се обогатят и разширят възможностите и контактите на дружеството, да се стигне до по-бързи и навременни доставки, скъсяване на сроковете за големи поръчки, което ще бъде улеснено от възможността за съхраняване на по-големи обеми хартия на склад в страната. Като цяло потребителите приемат, че навлизането на MAP Merchant Holdings GmbH ще повлияе благоприятно на пазара на хартия в страната.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив