09 Май 2024, 03:03 Днес (0) | Вчера (10)

КФН одобри на първо четене методика за образуване на техническите резерви

12 Януари 2006 14:02 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Преди окончателното приемане проектът ще бъде съгласуван с Асоциацията на българските застрахователи, Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване и Българското актюерско дружество

Комисията за финансов надзор прие на първо четене проект на Наредба за реда и методиката за образуване на техническите резерви от застрахователите и на здравноосигурителните резерви. Това съобщиха от КФН.
С предлагания проект на Наредба се обезсилва Наредбата за реда и методиката за образуване на застрахователните и здравноосигурителните резерви (приета от Министерския съвет с постановление № 13 от 24.01.2003 г. и обн. ДВ, бр. 10 от 04.02.2003 г.), като същевременно проекта на Наредба, привежда изискванията за техническите резерви съобразно духа и концепцията, заложени в Кодекса за застраховането, а именно:
 - премахват се част от различните одобрения на параметри при формирането на техническите резерви;
 - променят се определени ограничения, свързани с формирането и разпореждането със запасния фонд,
 - премахва се задължението за разпределяне на най-малко 90 на сто от реализирания доход от инвестиции по партидите на животозастрахованите лица. Разпределението на дохода ще се основава на индивидуалните политики на застрахователите и здравноосигурителните дружества, на пазарен принцип и
Проектът ще бъде публикуван на интернет страницата на КФН и ще бъде изпратен за съгласуване на Асоциацията на българските застрахователи, на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване и на Българското актюерско дружество.
КФН прие на първо четене и проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 21 за собствените средства и границата на платежоспособност на застрахователите и здравноосигурителните дружества, съобщиха още от надзорната комисия.
С проектонаредбата напълно се транспонират европейските директиви по отношение на изискванията за границата на платежоспособност на застрахователите в нашето законодателство.
Проектът ще бъде публикуван на интернет страницата на КФН и ще бъде изпратен за съгласуване на Асоциацията на българските застрахователи и на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 08 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8166
GBP 2.4796 2.4887 2.2793
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив