25 Април 2024, 09:26 Днес (1) | Вчера (12)

Как да разсрочим данъците си

05 Февруари 2004 в-к "Стандарт" по статията работи:
A+ A-

Пратете декларация с описание на имотите си

Един от проблемите на доста от работещите и работодателите у нас е, че не са наясно с начините за осигуряване и заплащането на данъци. В рубриката "Консулт" в. "Стандарт" съвместно с държавни експерти от двете области и юристи ще ви дава съвети как да постъпите, когато имате проблем в осигуровките и данъците.  
ВЪПРОС: В момента имам финансови проблеми. Какво трябва да направя, за да разсроча данъчните си задължения?
ОТГОВОР: Когато срокът за доброволно плащане на налози е изтекъл и данъкоплатецът няма възможност да се издължи към бюджета, може да поиска отсрочване или разсрочване на борчовете си. Данъчните могат да разрешат плащането на налозите да се извърши изцяло до определен краен срок (отсрочване) или да става на части (разсрочване), съгласно одобрен от данъчните погасителен план. Това е предвидено в чл. 147 от Данъчнопроцесуалния кодекс. Отсрочването или разсрочването се допуска, когато данъчните установят, че парите на длъжника не са достатъчни за погасяване на данъчното задължение, но затрудненията му са временни и той ще успее да си плати.
Към искането за разсрочване трябва да се подаде декларация, в която се описват всички притежавани недвижими имоти, моторни превозни средства, източници и размер на годишния семеен доход, налични пари в банки, акции и участия в търговски дружества. Въз основа на тези данни данъчните преценяват дали затрудненията на длъжника са само временни. Той трябва да обясни защо смята, че след време ще може да плати. Трябва да предложи и погасителен план за борчовете си - в кои месеци какви суми да се плащат до издължаване на цялата сума, както и да даде обезпечение за дълговете си - недвижим имот или автомобил. То се прави от данъчните, без да се събира такса за това. По време на разсрочването имуществото, което служи за обезпечение, може да се ползва от длъжника.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив