04 Май 2024, 14:41 Днес (0) | Вчера (0)

Как ще се лекуваме и колко ще плащаме за здраве през 2005 г.

03 Януари 2005 09:00 в-к "Новинар" по статията работи:
A+ A-

За първи път тази година пациентите имат право на адвокат и свещеник в болница

 От първите дни на 2005 г. влизат в сила редица нови правила, които само отчасти ще подобрят медицинското обслужване на хората. Опашките пред кабинетите на личните лекари едва ли ще намалеят, а пациентите сигурно ще продължат да си носят чаршафи в болниците. Прегледът при личния лекар и зъболекаря  се увеличава от 1,20 лв. на 1,50 лв. Причината е, че потребителската такса за джипито е 1% от минималната работна заплата. Минималното възнаграждение за 2005 г. е 150 лв. Ако се нуждаете от преглед при специалист, личният лекар трябва да ви издаде талон за преглед и изследване. За първи път от тази година специалистите вече ще имат право да изписват рецепти, включително и за безплатни лекарства. Досега само личните лекари имаха това право и се налагаше пациентът да обикаля от кабинет на кабинет. Промяната трябва поне малко да намали опашките пред стаите на джипитата. Според новия здравен договор, който трябва да бъде обнародван утре в "Държавен вестник", лекарите и стоматолозите са длъжни да уведомяват пациентите си какви лекарства им изписват, какви са страничните им действия, както и колко струват медикаментите и колко ще трябва да доплатят болните, ако продуктите се заплащат частично от НЗОК. В договора изрично е записано, че лекарите не трябва да искат доплащане за услугите, които се покриват от здравната каса.
    С промяната на минималната работна заплата е свързана и таксата за престой в болницата. За постъпване в лечебно заведение е необходимо болният да има т.нар. направление за хоспитализация, което се издава от личния лекар или специалиста. Цената на
дневния престой в болница е 2% от минималната заплата
От 2,20 лв. през 2004 г., през тази тя се увеличава на 3 лв. Тарифата обаче се плаща не повече от 10 дни годишно, дори ако на пациента се наложи да остане в лечебното заведение значително по-дълго. За лечението в болница по клинична пътека пациентите не плащат нищо друго освен таксата за престой. От тази година НЗОК заплаща за лечението на 2950 диагнози, обединени в 120 групи заболявания. Ако в лечебното заведение им поискат пари, пациентите могат да се оплачат в районната здравна каса.
    Както и досега, право на здравни услуги от личен лекар, специалист, лечение в болница или безплатни лекарства имат само здравноосигурените лица. За такива се приемат всички, които имат не повече от три неплатени здравни осигуровки за периода от 2000 г. досега. През тази година минималната вноска за здраве за самоосигуряващите се увеличава от 12 лв. на 13,20 лв. Тя е равна на 6% от минималния осигурителен доход, който от тази година е 220 лв.
    Според последните промени в Закона за здравното осигуряване хората с повече от три неплатени вноски трябва до 31 януари да платят санкция от 39,60 лв., ако не искат да се лекуват на свободни цени. Плащането на глобата не се приспада от останалите задължения, които трябва да бъдат погасени до 1 януари 2006 г. През 2005 г. нередовните платци отново не трябва да имат повече от три неплатени вноски.
    Новост от тази година е, че пациентите имат права, изрично записани в Закона за здравето, който също влезе в сила от началото на годината.
В болница всеки има право на адвокат и свещеник
При настаняване в лечебното заведение пациентът има право да ползва услугите на психотерапевт, юрист и свещенослужител. Освен това лекарите вече са длъжни да казват колко струва определена медицинска услуга и лекарствата, необходими за лечението. Пациентът може да поиска и повече от едно лекарско становище относно своята болест.
    Всички медицински дейности се осъществяват след изразено информирано съгласие от пациента или негов родител или настойник. То означава, че медикът трябва да обяснява на достъпен език диагнозата, дали има алтернатива на прилаганото лечение, както и какви са прогнозите и рисковете от прилаганото лечение. Преди операция болният трябва да даде предварително писмено информирано съгласие. То обаче не е задължително, ако животът му е застрашен и трябва да се реагира бързо.
    Пациентът, съответно неговият родител, има право да подава жалби до регионалния център по здравеопазване, ако смята, че правата му са били нарушени.
    Освен права пациентът има и задължения. Той например е длъжен да ходи на профилактични прегледи. Според новия закон за здравето
глобите за неявяване на профилактичен преглед или имунизация са между 50 и 100 лв., а при повторно неявяване - до 200 лв. Родителите също ще бъдат санкционирани.
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив