29 Март 2024, 17:42 Днес (12) | Вчера (11)

Катастрофичният пул

20 Март 2003 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

Обсъждането на възможността за създаване на пул срещу катастрофични рискове е била една от многобройните задачи на Асоциацията на българските застрахователи /АБЗ/ през миналата година, сочи докладът за дейността на управителния съвет на асоциацията.

Обсъждането на възможността за създаване на пул срещу катастрофични рискове е била една от многобройните задачи на Асоциацията на българските застрахователи /АБЗ/ през миналата година, сочи докладът за дейността на управителния съвет на асоциацията. Обмисляни са и различни начини за неговото финансиране.
Дискутиране на пула като инициатива на асоциацията бе направено и на среща с представителя на Световната банка Люк Кардинал по повод извършвано от банката изследване за развитието на застрахователния бизнес и надзорната агенция в България, се посочва в доклада. На срещата е коментиран вариант за създаване на пул чрез отпускане на целеви кредит от Световната банка. Вариантът за дългосрочен кредит, осигуряващ покритие при настъпване на събития с катастрофичен риск, е подкрепен и от Агенцията за застрахователен надзор, чието ръководството e проявило готовност за съдействие при обсъждане на тази възможност с правителството.
АБЗ е подготвила проект с конкретни условия и изисквания по изграждане на такъв пул, който е изпратен на представител на Международния банков институт, препоръчан на асоциацията от Световната банка.
Изградената към асоциацията работна група е потърсила експертното мнение на нейните членове по отношение на риска земетресение за включване само покритие на материални щети на недвижимо имущество. Групата е провела и среща с учени от БАН, разработили информация за сеизмичната среда и карта на рисковите зони.
Проучен е и опитът на други държави за изграждане на такъв пул. Сравнен е моделът на изграждане на пул за катастрофични рискове в Турция, както и опитът на Swiss Re в пул, покриващ риска земетресение. В резултат на което работната група е изготвила проект за пул срещу катастрофичен риск земетресение. Предложението за неговото изграждане обхваща формата на сдружението, покритието на щетите и задължителния характер на застраховката, се казва в доклада. Проектът е разгледан на заседание на управителния съвет и е изпратен на представител на Световната банка. В резултат на многостранната кореспонденция бе решено да се потърси и друг алтернативен начин за покритие на пула - чрез презастрахователна програма, преди окончателно да се избере най-подходящият вариант и се поднесе за вземане на решение от членовете на асоциацията, се посочва още в доклада.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 29 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8091
GBP 2.4796 2.4887 2.2872
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив