15 Октомври 2024, 09:17 Днес (0) | Вчера (3)

Комисията за защита на конкуренцията санкционира “В и К” ЕООД, Стара Загора

21 Юни 2004 14:05 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Комисията е сезирана от управител на етажна собственост в Чирпан

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи имуществена санкция в размер на 5000 лв. на “В и К” ЕООД, Стара Загора за извършено нарушение по чл. 18 във връзка с чл. 17 от ЗЗК.
Разпоредбата на чл. 18 от закона забранява действията на предприятия с монополно или господстващо положение, както и действията на две или повече предприятия със съвместно господстващо положение, които имат за цел или резултат предотвратяване, ограничаване или нарушаване на конкуренцията и/или увреждане интересите на потребителите.
Комисията е сезирана от Радостин Желев, в качеството му на управител на етажна собственост в Чирпан. В молбата се посочва, че възползвайки се от монополното си положение като доставчик на вода за питейно-битови нужди “В и К” ЕООД, Стара Загора – район Чирпан е прекъснало водоснабдяването на живущите в бл. 56, вх. Д, бул. “Г.Димитров”, Чирпан за периода 9–11.04.2003 г. Целта на прекъсването е била да се принудят живущите на този адрес да заплатят разликата между сумарноотчетените количества вода по индивидуални водомери и общият водомер на входа. Членовете на етажната собственост са изразили възраженията си по повод на тази разлика, която по тяхно мнение е необяснима, тъй като към общия водомер няма прикачени кранове или други водоизточници, нерегламентирано ползване на вода и др.
В хода на разследването по преписката, КЗК установи, че “В и К” ЕООД, Стара Загора е прекратило водоснабдяването на живущите в Чирпан, бул “Георги Димитров”, бл. 56, вх. Д с цел “да се принудят живущите на този адрес да заплатят разликата между сумарно отчетените количества вода по индивидуални водомери”.
Със свое решение от ноември м.г. КЗК вече се е произнесла, че прекратяването на водоснабдяването поради неплащане за дълъг период от време на текущите сметки представлява нарушение по чл.18, ал. 5 от ЗЗК /необосновано прекратяване на дълготрайни отношения/.
Според комисията дружеството в случая злоупотребява с пазарната си мощ, удовлетворявайки икономическите си интереси по начин който не съответства на нормалните пазарни отношения. Имайки предвид краткия период на спиране на водоподаването и еднократността на това действие от страна на “В и К” ЕООД, Стара Загора, КЗК наложи имуществена санкция в размер на 5000 лв.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7881
GBP 2.4796 2.4887 2.3365
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив