"Мел Финанс", мажоритарният собственик на застрахователно дружество "Виктория" (99.99%), е записал дял от увеличението на капитала на дружеството. Това каза за "БАНКЕРЪ" изпълнителният директор на "Виктория" Жанета Джамбазка. На 29 април 2003 г. в бр.40 на "Държавен вестник" беше публикувано решението на управителния съвет на дружеството капиталът му да стане 5.510 млн. лв. (сега той е 4.010 млн. лева). За тази цел се издават 1.5 млн. броя нови акции с номинална стойност от 1 лев. Новите ценни книги бяха предложени първо на досегашните акционери, които в рамките на един месец след публикацията трябваше да запишат от новите акции на "Виктория" пропорционален на досегашния си дял. До един месец "Мел Финанс" (което е притежание на регистрираната на Сейшелските острови фирма "Долтекс") трябва да внесе сумите за записания дял.

В същото време се предвижда "Виктория" и Корпоративна банка да разменят миноритарни пакети от акции, съобщи Жанета Джамбазка. "Виктория" трябва да придобие до 10% от книжата на банката. Корпоративна банка също трябва да придобие дял от застрахователното дружество. Източник от банката обаче съобщи, че тази операция все още се обсъжда.

Всъщност и досега двете финансови институции бяха свързани чрез подписано генерално споразумение. Изпълнителният директор и председател на управителния съвет на Корпоративна банка Цветан Василев е председател на надзорния съвет (НС) на "Виктория". Другият изпълнителен директор на банката - Янко Иванов, пък е заместник-председател на НС.

Според съвместните планове на "Виктория" и Корпоративна банка те ще участват като миноритарни акционери и в учредяването на здравноосигурителното дружество "Родопи". Капиталът му ще бъде 500 хил. лева. Това е минимално изискваният капитал за такова дружество съгласно промените в Закона за здравното осигуряване от 20 октомври 2002 година. (Дотогава беше 2 млн. лева.) В рамките на три години от създаването му обаче тази сума трябва да бъде увеличена до 2.5 млн. лв. и това ще стане, убедена е Джамбазка.