11 Май 2024, 05:51 Днес (0) | Вчера (10)

Край на сагата с БНБ - избраха Искров за управител

09 Октомври 2003 по статията работи:
A+ A-

Подкрепиха го депутати от НДСВ, ДПС и левицата

Депутатът от НДСВ Иван Искров, шеф на бюджетната комисия в парламента, бе избран от Народното събрание за управител на БНБ. С подкрепата на депутатите от НДСВ и ДПС, както и на представители от левицата, Искров спечели със 140 гласа "за" и 50 "против". След гласуването новият управител положи клетва пред народните представители и подписа клетвена декларация.

"В своята работа ще разчитам изключително много на подкрепата на всички народни представители, включително на тези, които по време на избора гласуваха против кандидатурата ми - заяви Искров пред депутатите. - Причината е моето дълбоко, наистина дълбоко вътрешно убеждение, че финансова стабилност и икономически растеж в една страна може да има единствено при наличие на траен политически консенсус по основните въпроси на икономическата, финансовата и надзорната политика."

Двете основни задачи пред новия управител на БНБ ще бъдат: да води политика на централната банка, достойна за приемането на България в ЕС, и БНБ да стане част от европейската система на централните банки.

Сагата с шефа на БНБ се проточи четири месеца, въпреки че междувременно изтече мандатът на досегашния гуверньор Светослав Гаврийски. Името на 36-годишният Искров, който е специалист по банково дело, се спряга отдавна за този пост.

"Както се казва - глас турски, глас божи", коментира след гласуването в пленарната зала Гаврийски, който бе кандидат за нов мандат. Според него изборът е бил политическа работа и като всяка политическа работа малко е засегнала експертните качества на кандидатите, предаде БНР. На въпрос в какво състояние оставя банката, той отговори: "В идеално."

Следващата седмица Гаврийски ще предаде управлението на Иван Искров и неговия екип. Той отказа да подаде ръка на финансовия министър Милен Велчев, който се опита да го поздрави за участието в избора още в пленарната зала.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 10 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8224
GBP 2.4796 2.4887 2.2743
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив