23 Май 2024, 06:40 Днес (0) | Вчера (6)

Към днешна дата на територията на страната няма огнище на птичи грип

07 Февруари 2006 14:24 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

300 опаковки "Тамифлу" получи министърът на земеделието Нихат Кабил

Министерство на земеделието и горите, в лицето на министър Нихат Кабил, получи дарение 300 опаковки противогрипен лекарствен препарат „Тамифлу” от вицепремиера и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем. Антивирусният медикамент ще се използва за профилактика на специалистите, които ще работят в рисковите райони при евентуална поява на болестта „птичи грип”. Други 200 опаковки от препарата ще бъдат предоставени на Гражданска защита. 
Огнище на птичи грип в страната няма, заяви след подписването на протокола за дарение министър Кабил. Той припомни, че случаят от 31 януари 2006 г. с умрелия лебед във водите на река Дунав, край град Видин, при който бе открито наличие на вируса H5, е показателен, че всички трябва да бъдем готови да действаме бързо и енергично в случай на открит заразен птичи екземпляр. В този труден момент за страната ни мога отговорно да заявя, че всички институции, които са заинтересовани да бъде овладяна ситуацията с евентуална поява на болестта птичи грип у нас, работят мобилизирано и активно, изтъкна земеделският министър.
Всички ветеринарни служби в страната са оборудвани с необходимите предпазни дрехи, каза министър Кабил. От октомври 2005 г. до вчера /06.02.2006 г./ Служители на Регионалните служби са издали общо 148 акта на недобросъвестни граждани, които са нарушили издадените заповеди – птиците да не се допускат извън дворовете и фуражът да се държи на закрито. Тези наставления трябва да се спазват, за да бъдат предпазени домашните птици от контакт с дивите.
Днес министър Кабил ще инициира свикването на заседание на Кризисния щаб за Инфлуенца /грип/ по птиците. На заседанието ще се предложи Министерство на финансите да отпусне допълнителни средства в размер на 300 000 лева. Те ще бъдат предоставени на Националната ветеринарномедицинска служба за закупуване на допълнителни количества преносима дезинфекционна техника, допълнителни количества диагностикуми и апаратура за Националната Референтна лаборатория за диагностика на Инфлуенца /грип/ по птиците.
Министър Кабил и посланикът на САЩ Н. Пр. Джон Байърли са договорили посолството да дари на страната ни 1000 броя ваксини „Тамифлу”. Обсъжда се останалите 150 000 лева в доверителна сметка от други дарения да бъдат използвани сега за оборудване, с което се анализират проби от птици.
Хората трябва да бъдат отговорни за своето здраве, каза министър Емел Етем. Тя подчерта, че е много важно децата да бъдат ограничавани с игрите с пернатите.
Продължава извършването на ежедневни наблюдения върху здравословния статус на отглежданите домашни птици на територията на страната, като към днешна дата няма постъпили сигнали за съмнение на инфлуенца. Експертите от Националната ветеринарномедицинска служба осъществяват ежедневни наблюдения върху поведението на мигриращите диви прелетни птици у нас. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8002
GBP 2.4796 2.4887 2.2891
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив