27 Април 2024, 11:22 Днес (0) | Вчера (11)

Либия изненада София с търговско ембарго

13 Април 2005 08:55 в-к "Сега" по статията работи:
A+ A-

По същото време синът на Кадафи обеща медсестрите да се върнат в България

20 дни преди Върховният съд на Либия да се произнесе по смъртните присъди на петте български медицински сестри оттам дойдоха една лоша и една добра новина.
Либия ще наложи търговско ембарго на България, съобщи вчера Ройтерс. Агенцията се позова на анонимен либийски правителствен източник.
Българките биха могли да бъдат прехвърлени в България, каза пък по-рано в Хановер синът на либийския лидер Сейф ал Ислам.
Това ще стане, след като бъдат изплатени компенсации на семействата на 400-те заразени със СПИН либийски деца и им се осигури медицинско обслужване. Според Ислам може да се намери решение, което да удовлетвори и европейците, и либийците.
Причината за търговското ембарго е провалът на София да поеме отговорност за заразяването на стотици либийски деца с вируса на СПИН, съобщи Ройтерс. Нейният източник не уточнява откога ще влезе ограничението в сила. Либия ще бойкотира българските компании и ще затвори вратите за всички инвестиционни и търговски възможности за тях.
Според Франс прес решението е взето заради натиска на семействата на либийските жертви. Пред нея друг либийски източник уточнил, че вече подписаните договори остават валидни. Либия няма да дава съгласие за нови проекти на български фирми на нейна територия в областта на здравеопазването, петролния сектор и строителството.
От външно министерство вчера отказаха да коментират евентуалното ембарго. Оттам обаче спешно са инструктирали посланика ни в Либия Здравко Велев да посети либийското външно министерство и да депозира нота. В нея България настоява да получи информация за истинноста на тиражираното намерение за ембарго, съобщи вчера зам. външният министър Гергана Грънчарова.
"Медиците ни отдавна наложиха ембарго за Либия", коментира пред "Сега" директорът на "Експомед" Христо Димов. Няма желаещи лекари и сестри да ходят на работа в Либия. За последната година за Бенгази са заминали само 4 души по линия на Червения полумесец.
Вземанията на български компании, които са работили в Либия, отдавна не се обсъждат, съобщиха източници на "Сега".
През 1999 г. по време на българо-либийската смесена комисия тогавашният вицепремиер Евгени Бакърджиев спомена, че Либия признава 290 млн. долара вземания на наши компании. България претендираше за 348 млн. долара. От тях 50 млн. долара са военни поръчки. Сред ощетените фирми са авиокомпания "Балкан", "Енергопроект", "Булгаргеомин", "Техноекспортстрой" и др. В момента се водят спорове за правата на нефтените концесии.
До приключването на броя от министерството на икономиката не коментираха евентуалното ембарго.
Надежда
Преди ден 13 лекари от Бенгази съобщиха в либийски опозиционен сайт, че имат доказателства и са готови да свидетелстват, че преките виновници за заразата със СПИН в детската болница са хора от апарата по сигурността и либийските здравни власти.
Координаторът на българската защита Траян Марковски вчера отказа коментар с мотива, че до произнасянето на решението на съда няма да прави никакви изявления. Според него едно анонимно и непотвърдено твърдение трудно може да бъде използвано в защита на българките.
Тактика
През август миналата година Либия разигра същата формула с добрата и лошата новина. Тогава дъщерята на Кадафи Айша организира форум, на който българските медици бяха заклеймени като умишлено заразили със СПИН децата в Бенгази. По същото време брат й Сейф ал-Ислам разговаря миролюбиво с делегацията на ЕС, която предлага помощ на болните деца. Той дори помогна на едната от медсестрите Валентина Сирополу да отиде на зъболекар.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив