05 Май 2024, 17:10 Днес (1) | Вчера (0)

Лондон затяга данъчното облагане на пенсионерите

28 Март 2005 16:24 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Главният секретар на Министерството на финансите на Великобритания Дон Примароло съобщи, что правителството планира да "затвори кранчето", откъдето се имаше възможност да се източват средства от хазната, при определени казуси

Новите правила, които трябва да влязат в сила на 6 септември, позволяват на пенсионерите, навършили 75-годишна възраст, да прехвърлят собствеността си на своите наследници, без да заплащат данък наследство, при положение, че тези суми се инвестират в пенсионни програми. Допълнителното условие за това е наследниците да са работещи и да заделят за пенсия в същия фонд.
Примароло предупреждава, че тези, които планират да се възползват от пропуските в новото законодателство, ще бъдат разочаровани, тъй като Лондон ще отстрани пробивите. "Промените в пенсионното законодателство се правят, не за да се облекчи прехвърлянето на наследството и кабинетът ще контролира това много стриктно", коментира Примароло.
Готвените промени създадоха редица възможности за спестяване на данъци.
Както писа Insurance.bg в началото на февруари, във Великобритания беше създадена нова инвестиционна схема, призвана да понижи данъчното облагане върху наследството чрез инвестиране на българския пазар на недвижими имоти.
Daily Telegraph съобщи за регистрирането на Black Sea Property Fund, от Development Capital Management (DCM), който предлага седемгодишен спестовен план на инвеститорите с възможност средствата да бъдат вложени в недвижима собственост или в опцион, гарантиран от Foreign & Colonial.
Макар опционът да означава, че печалбите от инвестициите ще е по-ниска, той гарантира на инвеститорите възстановяване на капиталовите им разходи в края на срока. Минималната инвестиция е в размер на 30 000 британски лири.
Фондът е бил регистриран в офшорната зона о-в Джърси като инвестиционна компания и предстои да бъде листвана на фондовата борса в Лондон като компания с малка капитализация - Алтернативен инвестиционен фонд.
Регистрираната във фонда сума автоматично се изключва от имуществото на физическото лице и не се облага с данък при евентуалното унаследяване на размера на този капитал преди изтичането на седемгодишен срок от сключването на договора.
Акциите на фонда, които се търгуват на Лондонската фондова борса, са с номинал 20 пенса, се казва в съобщение на Regulatory News Service - новинарският сервиз на борсата. Общо фондът емитира над 250 млн. акции, което означава, че капиталът на дружеството ще е над 50 млн. паунда. Първичното публично предлагане на акции на фонда на лондонската борса започна на 15 март.
Акциите Black Sea Property Fund поскъпнаха с 25 на сто още в първия ден на търговията им на Лондонската фондова борса. Сделките с ценните книжа са се сключвали на нива между 20 пенса, което е и номиналът на акциите, и 25 паунда, а средната им цена в края на сесията в Лондон е била 21 пенса.
Обемът на изтъргуваните акции е бил над 8.1 млн. броя, което е около 3% от капитала на дружеството, съобщават още от борсата.
Black Sea Property Fund ще инвестира най-вече в летни вили, които ще бъдат строени по българското Черноморие.
Инвестиционната схема на дружеството, която засега се планира да е със 7-годишен матуритет, предвижда строежи и в някои планински курорти в страната.
Инвеститорите във фонда имат избор между две алтернативи - или да закупят акции от него, които им дават по-висока възвращаемост, но при по-висок риск, или да участват чрез опция за запазване на първоначалния капитал, при която обаче печалбата им ще е по-малка.
Това е вторият подобен фонд, който регистрира свои акции за търговия в Лондон, а инвестира в недвижими имоти в България.
Първият беше Bulgarian Properties Develоpment, който тръгна с капитал 5.5 млн. паунда. Компанията смята да инвестира в недвижими имоти в София и може би във Варна.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив