15 Октомври 2024, 07:36 Днес (0) | Вчера (3)

МВФ: Банковите кредити прегряват икономиката ви

21 Юни 2004 07:45 в-к "Стандарт" по статията работи:
A+ A-

Държавата да не развързва кесията заради изборите, препоръчват от фонда

България е изложена на риск от икономическо прегряване. Причината е бумът на раздаваните банкови заеми и свързаното с него разширяване на дефицита във външната търговия. Това е един от изводите, които прави директорският борд на Международния валутен фонд след прегледа на 10-годишните отношения между България и МВФ. Според експертите на фонда ръстът на кредитите през 2003 г. е 48,3% спрямо предходната година. Данните на БНБ показват, че тенденцията се запазва и през 2004 г. До 31 март банките са раздали близо 1 млрд. лева. През април се отчита рекорд с раздадени 400 млн. лева. Състоянието на банковата система не е влошено и ръстът на заемите засега не крие заплаха за финансовата стабилност на страната. Но ако заемите растат необуздано, може да минират икономиката, пише в доклада на МВФ.
Следствието от кредитната експанзия засега е увеличеното потребление на вносни стоки. Или с други думи, парите на българите отиват в чужбина и създават там производство и работни места. Хората харчат парите за покупка на телевизори, хладилници и коли. Данните на статистиката сочат, че продажбите на битова техника са скочили с 16,4% от януари до април. Близо 30% повече автомобили и части за тях са купени през април в сравнение със същия месец на 2003 г. Родното производство не може да отговори на търсенето и заради това расте вносът на стоки. Така се увеличава дупката във външната търговия. От януари до април дефицитът вече е за 1 млрд. долара, показват данните на статистиката. В момента тази дупка се запълва от чуждите инвестиции, които за миналата година бяха $1,3 млрд. Ако те намалеят обаче, това ще доведе до намаляване на валутния резерв и до забавяне на ръста на икономиката.
Кредитната експанзия у нас може да се оприличи на запалено стърнище, коментира преди дни министърът на финансите Милен Велчев. Ако изгарянето му не се сложи под контрол, има опасност да се превърне в огромен пожар, допълни той. Ако раздаването на кредити е прекалено голямо, това може да породи въпроси, свързани с устойчивостта на валутния борд, заяви в петък постоянният представител на МВФ у нас Джеймс Роуф. Според опозицията обаче ограничаването на кредитите ще удари икономическото развитие. Сини и червени твърдят, че голяма част от заемите се инвестират в производство и само малка част от парите отива за потребление. Така според някои икономисти ръстът на кредитите няма да доведе до прегряване, а напротив - ще стимулира икономическия растеж, ръста на доходите и жизнения стандарт. Предупреждението на фонда за прекалено големия ръст на кредитите беше отправено и по време на последната мисия, която пристигна у нас в началото на април. Тогава бяха договорени няколко мерки, с които да се ограничи кредитната експанзия. Една от тях бе правителството да изтегли държавните депозити от банките, за да се намали ликвидността им. За да избегне прегряването на икономиката, правителството смята да намали бюджетния дефицит за 2004 г. до 0,4%, а при преизпълнение на приходите - и до 0%, пише в доклада на МВФ. Има намерения и през 2005 г. бюджетният дефицит да е нула. МВФ настоява българските власти да се въздържат от натиска за увеличаване на бюджетните разходи, свързан с предстоящите избори през 2005 г. Бордът препоръчва преминаването от пряко към косвено данъчно облагане да запази приходите в бюджета непроменени. Това би означавало дори след намаляване на данък печалба и данъка върху доходите приходите в хазната да се запазят. От фонда препоръчват и по-бърза приватизация и структурни реформи, които биха стимулирали износа. Забавянето в приватизацията на "Булгартабак" е тревожно, се посочва в доклада. МВФ приветства намеренията за подобряване на бизнес климата и намаляване на пречките пред чуждите инвеститори. Но се отбелязват бавните реформи в образованието, здравеопазването и железниците.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7881
GBP 2.4796 2.4887 2.3365
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив