27 Април 2024, 04:33 Днес (0) | Вчера (11)

МВФ поиска да намалим ръста на кредитите до 25%

14 Април 2004 в-к "Монитор" по статията работи:
A+ A-

Договорихме се с фонда за бюджетен дефицит от 0,4 % през 2004 г.

Да се ограничи нарастването на кредитите от 50% годишно, на 20 - 25% до ноември 2004 г. За това са се договорили МВФ и БНБ, съобщи управителят на Българската народна банка Иван Искров вчера. Заради увеличеното банково кредитиране, в края на миналата година, дефицитът по текущата сметка стигна 8,3 %.

Затова постигнахме съгласие с фонда да се вземат мерки за ограничаване на отпускането на кредитирането и намаляване на ликвидността на банковата система, без да се увеличава процентът на минималните задължителни резерви, каза още Иван Искров. В момента този размер е 8 на сто върху годишната им влогова база. До края на юли ще бъдат одобрени поправки в наредбата на БНБ, чрез които в минималните задължителни резерви на банките ще бъдат включени и депозитите със срок над две години.

За тях обаче процентът, който ще се начислява, ще бъде 4 на сто, а не 8 на сто. Ако обаче към края на септември 2004 г. кредитирането от банките продължи да нараства, минималните задължителни резерви и за тези депозити ще станат 8 % от дадените на депозит пари в банките, уточни управителят на Централната банка. Освен това постепенно като минимални задължителни резерви ще започнат да се начисляват и парите на банките в касите им, обясни Иван Искров.

Споразумяхме се с МВФ дефицитът по консолидирания бюджет за 2004 г. да бъде намален до 0,4 - 0,5 на сто от брутния вътрешен продукт, ако дефицитът по текущата сметка на платежния баланс продължи да нараства, каза финансовият министър Милен Велчев. Дефицитът, заложен в Закона за държавния бюджет за тази година е 0,7 на сто от БВП. Велчев добави, че е постигнато споразумение с фонда в случай , че дефицитът по текущата сметка продължи да се увеличава, а в бюджета има повече приходи, тези пари да бъдат използвани за намаляване на дефицита до нула.

Съветът на директорите на МВФ ще реши дали ще има ново споразумение с България в края на юни. Ако такова решение бъде взето, споразумението ще бъде подписано през юли. Като предварителна мярка преди подписването му, се предвижда правителството да изтегли депозираните през миналата година 185 млн. лева от фискалния резерв в пет търговски банки. От търговските банки ще бъдат извадени и около 70 млн. лв. на Фонда за гарантиране на влоговете. Това ще стане непосредствено преди заседанието на Борда на фонда.

Според шефа на мисията на МВФ за България Ханс Фликеншийлд, че е добре правителството е добре да започне да изпълнява набелязаните при сегашната мисия мерки без да чака подписването на ново споразумение през юли. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив