14 Май 2024, 01:15 Днес (0) | Вчера (12)

МВФ предупреждава за макроикономически рискове

16 Февруари 2004 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

Ръстът на заетостта и на заплатите в бюджетния сектор противоречи на намеренията за намаляването му

На фона на продължителния спад в Европа макроикономическото представяне на България е впечатляващо, но външните рискове са се увеличили. Това се казва в доклада на Международния валутен фонд по четвъртия официален преглед на изпълнението на двегодишното стенд-бай споразумение. Основните рискове се крият в това, че темповете на нарасналото банково кредитиране може да не бъдат забавени според очакванията, което ще доведе до по-висок дефицит по текущата сметка и ще застраши стабилността на банковия сектор. Опасността потокът преки чуждестранни инвестиции да се развива различно от прогнозите също остава.
В доклада се посочва още, че е необходимо правителството да разглежда като приоритет фискалните реформи. Препоръките са Националната агенция за приходи да започне реално да работи до началото на 2005 г. Според експертите умерено експанзионистичната фискална политика за 2004 г. крие известен риск, но е достaтъчно предпазлива заради вградената в нея гъвкавост.
Тревожен е и фактът, че кабинетът продължава да разчита дейностите в обществения сектор да се вършат от държавни структури и с извънбюджетни средства. Фондът остава на позицията, че фискалният резерв трябва да бъде използван главно за намаляване на външния дълг.
Експертите одобряват плановете за пълно финансиране на местното самоуправление, но поставят под въпрос увеличаването на заетостта и на заплатите в бюджетния сектор. При текущата макроикономическа обстановка дори умереното им повишаване противоречи на вижданията на правителството за малък и ефективен обществен сектор, подчертават те.
 
ПРОГНОЗИ
Фондът очаква през 2004 г. дефицитът по текущата сметка да намалява с умерени темпове и да достигне 7.5%, а 76% от него да бъдат покрити с преки чуждестранни инвестиции. Прогнозираното равнище на инфлацията за тази година е 5%.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 13 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8144
GBP 2.4796 2.4887 2.2727
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив