20 Април 2024, 14:18 Днес (0) | Вчера (10)

„Мария Селеста“ - толкова прокълната, че не става и за застрахователна измама

13 Ноември 2013 11:46 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 13 ноември 2013, 11:54

Инсмаркет продължава поредицата с истории за Великите застрахователни измами

През XIX век морските афери продължават да са най-разпространените видове застрахователни измами, като при това въпреки жестоките закони това мошеничество по правило остава безнаказано.

Всички любители на морските тайни и загадки знаят името на бригантината „Мария Селеста“ (Mary Celeste).  На 4 декември 1872 година корабът, натоварен със спирт е открита в Атлантическия океан на 400 мили от Гибралтар без жива душа на борда и очевидно изоставена въпреки хубавото време и екипаж, състоящ се предимно от опитни и способни моряци. 

В трюмовете му били подредени  1701 бъчви търговски алкохол (с цел подсилването на италиански вина) на компанията „Меснер-Акерман“. Товарът бил на стойност $35 хил. и бил солидно застрахован в Европа. 

Бригантината е намерена в напълно годно за мореплаване състояние и с все още издути платна, поклащайки се в посока към пролива Гибралтар. 

Корабът бил изоставен в океана от цял месец, а на борда си имала запаси от храна и вода за повече от половин година. Товарът бил буквално недокоснат, а личните принадлежности на пасажерите и екипажа били все още на мястото си, в това число и техните бижута. От екипажа нямало и следа и никой повече не ги видял; тяхното изчезване често се цитира като една от най-големите морски загадки за всички времена.

Съдбата на екипажа е била много пъти обект на различни хипотези и догадки. Теориите за обяснение на инцидента варират от спиртни изпарения до паранормална активност като извънземни, морско чудовище и Бермудския триъгълник. „Мари Селест“ често се описва като класически случай на кораб-призрак, тъй като е открита изоставена без никакво явно обяснение.

Тайната на изчезването на екипажа вероятно никога няма да бъде разкрита, но последващата история на „Мария Селесте“ няма никакво отношение към мистиката.

Лошата репутация на този плавателен съд започва много преди трагедията от 1872 година заради серия нещастни събития. 

„Мария Селесте“ била 282 тонна бригантина. Построена е през 1861 г., първоначално плавала под името „Амазон“ на Спенсър Айлънд, Нова Скотия, Канада. Смятало се, че корабът носил лош късмет, защото първият капитан починал още в началото на първото пътуване с нея. 

През 1869 я пускат на вода под името "Мария Селесте".

След изчезването на екипажа в открито море, бригантината с право започва да се смята за прокълнат кораб, който все не можел да попълни екипажа от суеверия.

През следващите 13 години „Мария Селеста“ е препродадена цели 17 пъти, амортизирайки се сериозно през този период.

Накрая на безценица я купува капитан Пъркър, известен в морските среди по онова време като любител на бързите и лесни пари. Той натоварва трюма с всевъзможни боклуци – евтини обувки и което е най-странното според товарителницата – храна за котки...

Паркър обаче на забравя да застрахова кораба в цели пет компании на стойност $34 хиляди – прилична сума по онова време.

После смело насочва „Мария Селеста“ към бреговете на Хаити (където в онези години очевидно е имало много котки!!!) и го разбива на рифовете. Прокълнатата „Мария Селеста“ обаче отказва да потъне.

Паркър не се бави много и се опитва да опожари бригантината. След като отказа си да потъне, корабът отказва и да изгори, заради крена и многото вода в трюмовете.

Паркър бил арестуван за опит за застрахователна измама и застанал пред съда. Вината му била напълно доказана и по тогавашните стандарти го грозяла смъртна присъда. Именно заради това обаче, съдебните заседатели се смилили над него и го оневинили напълно.

Историята на „Мария Селеста“  ляга в сюжета на множество произведения – на Артър Конан Дойл, Хичкок... Следват филми, включително и сериали. Не я подминават и компютърните игри.

Поредицата продължава с разширяването на географията на застрахователните измами и набралите популярност през XIX век в САЩ т.нар. „гробищни застраховки“. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив