11 Октомври 2024, 03:25 Днес (0) | Вчера (2)

Масови фалити на болници очакват лекари и депутати

10 Март 2004 в-к "Монитор" по статията работи:
A+ A-

Харчат по 10-20 хиляди лева, за да посрещнат комисиите, които дават оценки на лечебниците

Масови фалити на малките болници и приватизацията им на безценица очаква Българският лекарски съюз (БЛС) заради започващата след седмица нова акредитация на лечебниците. На кръгла маса по проблема вчера мнението им споделиха и депутати от парламентарната здравна комисия. Акредитацията представлява комплексна оценка на сградния фонд, легловата база, апаратурата, медицинския персонал и други показатели на здравните заведения. Критериите, по които ще се акредитират те, са определени в новата наредба 13 на здравното министерство. Ръководството на лекарския съюз се обяви вчера срещу завишените изисквания на наредбата за акредитацията на болниците.  
Изискванията на МЗ са прекалено високи за икономическото състояние на голяма част от болниците в България, заяви Пламен Демирев от БЛС. Това на практика щяло да доведе до масови лоши оценки, а те ­ до орязване на парите, давани на болниците от здравната каса и от министерството. От тази година МЗ за пръв път сключва типови договори с лечебниците, като едно от условията е здравното заведение да получи добра оценка.Същата се дава от акредитационна комисия към МЗ, а срокът за подаване на документите на лечебниците изтича на 15 март.Много от болниците няма да отговорят на завишените стандарти, твърдят лекарите. От друга страна разходите по подготовката за акредитация варират между 10 000 и 20 000 лева, твърдят болничните шефове. 5 300 лева била само таксата в МЗ за предходната акредитация на Първа градска болница. При новата схема на финансиране не е възможно да инвестираме в сгради, апаратура и "план за енергийна ефективност", какъвто ни искат от министерството, обединиха се директорите на болници.Днес лекарският съюз ще поиска официално от здравния министър Славчо Богоев наредбата за акредитация да се отложи и рамковият договор да бъде подписан без оценките на болниците. В момента тече третата година от последната акредитация, по закон това се прави на пет, мотивираха се лекарите. Няма никакъв смисъл от подобно оценяване, при положение, че по-високата оценка не носи повече пари на болницата, изтъкна жълтият депутат Алеко Кюркчиев. Изискванията болницата да разполага с определена апаратура, за да получи акредитация трябва да се премахне, смята председателят на здравната комисия Атанас Щерев. Оценката пък трябвало да се поставя от съсловните организации на лекарите и стоматолози, а не от чиновниците в министерството.

Д-р Румен Анастасов: Чиновници ми искаха пари за оценката

 Проф. Янакиев от експертната комисия за акредитация към здравното министерство ми поиска пари, за да оцени болницата ми. Това съобщи вчера пред "Монитор" шефът на частната добричка лечебница "Авицена" д-р Румен Анастасов. Министерският чиновник не бил конкретен с цифрите. 4 била оценката, която "писали" членовете на комисията на лечебницата на място. След това обаче без обяснения от МЗ ми съобщиха, че имаме оценка 0, каза Анастасов. В резултат болницата изгубила договора си със здравната каса. Анастасов не получил и никакъв документ за внесените 2 000 лева такса в МЗ за акредитацията, както и за издръжката на 5-членната комисия в Добрич по времето на инспекцията. Разходите и там били за около 2000 лева ­ за командировъчни и хотел. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 10 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7850
GBP 2.4796 2.4887 2.3356
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив