17 Юни 2024, 20:27 Днес (8) | Вчера (0)

Междубанковата такса от 40 ст. за теглене от банкомат влиза от 1 юли

18 Юни 2004 09:28 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

До края на август всичките 330 банкомата на Обединена българска банка ще бъдат включени към собствената картова система на институцията

Потребителският комитет на "Борика", в който членуват всички банки, предлагащи картови услуги, се очаква на събранието в петък да вземе решение от 1 юли междубанковите такси за транзакции през банкомат да се повишат от 10 на 40 ст. Това е една от най-интересните точки в дневния ред на събранието. Подобно решение вече беше взето и трябваше да влезе в сила от 1 юни, но това не се състоя поради недоволството на някои от кредитните институции срещу вдигането на таксата. Тогава споразумението беше подписано от 14 банки от общо 27, които оперират на този пазар. Прогнозите са в петък, въпреки недоволствата на някои от институциите, да се вземе окончателно решение по въпроса, като се приложи формулата на гласуване 50% плюс един глас. При това положение новата такса ще е 40 ст. и ще влезе в сила от началото на следващия месец. Повишението й обаче не бива да засяга крайните потребители, които ще продължат да плащат при транзакция между 15 ст. и 25 ст. В публичното пространство вече се прокрадна информацията, че някои от банките обмислят или вдигане на таксите за крайните клиенти на услугата, или на таксите за обслужване на дебитните карти. Това са предимно банки, които разполагат с малко на брой собствени банкомати, но с голям брой картодържатели. Според експерти в картовия бизнес обаче подобна стъпка не е много логична. От една страна, тези банки не могат да задължат картодържатели от други институции да плащат по-високи такси при ползване на техните банкомати. Ако някои институции си повишат таксите за транзакция, това ще има отражение само върху собствените им картодържатели. При това положение може да се очаква отлив на клиенти от банката, предприела оскъпяването. От друга страна, институциите разполагат с множество преки и косвени източници за печалба от картовите услуги, с които да покриват по-високите междубанкови такси, без да ги прехвърлят на крайните клиенти. На заседанието на комитета ще се разгледа и предложението да се удвои дневният лимит за теглене на пари в брой от банкомат. Сега той е 200 лв., като се предвижда да стане 400 лв. Това със сигурност ще е от полза на голяма част от картодържателите. 

До края на август всичките 330 банкомата на Обединена българска банка ще бъдат включени към собствената картова система на институцията. До този момент са мигрирани всички ПОС-терминали на ОББ, както и пробно пет банкомата. Транзакциите през банкомати на банката ще са три пъти по-бързи в сравнение с времето, което отнема за операции през "Борика", или тегленето на пари ще отнема само 10 секунди, обявиха от ОББ.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Юни 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.3227
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив