11 Октомври 2024, 01:35 Днес (0) | Вчера (2)

Милко Ковачев покани немския бизнес да участва по-активно в големите енергийни проекти

09 Март 2004 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Булгаргаз подписа споразумение с немската компания Рургаз

Министърът на енергетиката и енергийните ресурси Милко Ковачев се срещна с федералния министър на икономиката и труда Волфганг Клемент, който е на посещение в България по повод откриването на Българо-германската индустриално-търговска камара в София, и придружаващата го бизнес делегация.
По време на разговорите министър Ковачев представи направените промени в областта на енергийното ни законодателство – нова Енергийна стратегия, Закон за енергетика, Закон за енергийна ефективност и Закон за безопасно използване на атомната енергия. Той подчерта и напредъка, който постигна страната ни в преговорите с Европейския съюз и затварянето на глава “Енергетика”.
За нас е особено важна модернизацията на енергийната система от гледна точка на участието ни в Регионалния енергиен пазар, допълни още министър Ковачев, защото България има съвременно законодателство, най-високите инвестиции в областта на енергетиката в региона и значими регионални инициативи. Министър Ковачев подчерта доброто сътрудничество с германски фирми, които работят по проекти в ТЕЦ Марица изток 3, АЕЦ “Козлодуй”, съвместните инициативи в областта на енергийната ефективност и ВЕИ. Той определи интереса на германски компании към процеса на приватизация на електроразпределителните дружества като висока оценка за българския енергиен сектор.
Министър Ковачев представи изграждането на 600 МВт мощност на местни лигнитни въглища и проекта за заместваща мощност на площадката в Белене като двата големи инвестиционни проекти, към които ще бъдат насочени усилията на страната ни през тази година.
Министър Клемент подчерта важността на енергийния отрасъл за развитието на икономиката на всяка страна и изрази желанието за по-тясно сътрудничество в областта на енергийната ефективност и използването на ВЕИ.
Подписаното днес Споразумение за сътрудничество в газовия сектор между изпълнителния директор на Булгаргаз Кирил Гегов и председателя на Управителният съвет на Рургаз Фритц Гаутир е елемент от желанието ни за партньорство, заяви министър Ковачев.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 10 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7850
GBP 2.4796 2.4887 2.3356
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив