29 Септември 2024, 20:42 Днес (1) | Вчера (1)

Министерският съвет прие проект на нов Закон за корпоративните данъци

05 Май 2005 14:29 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

В проектозакона няма предвидени промени в ставките

Правителството одобри проект на нов Закон за корпоративните данъци, съобщи пресслужбата на МС. Приемането му е във връзка със създаването на Националната агенция за приходите -институция, която от 2006 г. ще обедини събирането на данъци и осигурителни вноски на едно място. Изискванията към страната ни във връзка с предстоящото членство в Европейския съюз са другата важна причина, поради която се налага замяната на досегашните данъчни закони с нови.
В проектозакона няма предвидени промени в ставките. Взето е политическо решение, с което се дава възможност следващото правителство и политическите сили сами да изработят своята платформа и виждания при съставянето на бюджета и определянето на ставките, обясни заместник-министърът на финансите Стамен Тасев.
Целта на одобрения законопроект е опростяването на данъчната система. С него се предлага по-проста и по-лесно разбираема техника за образуване на облагаемата печалба, като основното й предимство е отстраняването на временните разлики и продължителното им прибавяне и изваждане за данъчни цели. Същевременно е запазен принципът за определяне на данъчната основа на база воденото от лицата счетоводство. На практика това води до задължение за лицата да водят данъчна отчетност въз основа на данните от нормалното счетоводно отчитане. Положението на големите предприятия не се утежнява, тъй като и съгласно сега действащото законодателство те извършват проследяване на отделните стопански операции и са длъжни да отразят всички разлики между счетоводното им отчитане и данъчното им третиране, като за постигане на тази цел най-често използват допълнителни софтуерни модули към счетоводните си програми.
За финансовите предприятия /банкови, застрахователни и т.н./ са предложени правила относно образуването на облагаемата печалба, съобразени със спецификата на тяхната дейност и непозволяващи отклонения от регулациите, предвидени в специалните нормативни актове, регламентиращи тяхната дейност. По нов начин се предлага да бъде регулирано данъчното облагане на бюджетните предприятия и юридическите лица, които не са търговци, като новата регламентация избягва несправедливото облагане върху приходите от стопанска дейност.
За пръв път в българското данъчно законодателство се предвижда въвеждане на определение за "местно юридическо лице" съгласно европейската практика. Разграничението на доходите с източник в страната и чужбина е направено само в този законопроект, като се избягва ненужното изброяване на тези източници в два сега действащи закони - за облагане доходите на физическите лица и за корпоративното подоходно облагане.
Поради необходимостта от изравняване и уеднаквяване на основите за данъчно облагане и социално осигуряване на физическите лица е променен режимът на данъчно третиране на социалните разходи. Ако те могат да бъдат персонифицирани ще се облагат по реда на ЗОДФЛ. Целта е да се предотврати често срещаната практика да се изплащат трудови възнаграждения под формата на социални разходи, като по този начин се спестяват задължителните осигурителни вноски.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив