15 Октомври 2024, 07:32 Днес (0) | Вчера (3)

Министър Милен Велчев не е получавал никакви възнаграждения от "Булгартабак" АД

18 Юни 2004 14:30 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

И от Министерството на икономиката излязоха с такава декларация за отказ от възнаграждения

Министърът на финансите Милен Велчев не е получавал никакви възнаграждения от “Булгартабак” АД, се казва в съобщение на Министерството на финансите. Във връзка с разпространена информация за средствата, получавани от министъра на финансите Милен Велчев в качеството му на член на Надзорния съвет на “Булгартабак” АД, ви информираме, че до днес, 18.06.2004 г., включително, на Милен Велчев не са изплащани никакви възнаграждения от дружеството. Съгласно Правилника на Министерски съвет членовете на кабинета не може да получават повече от две минимални работни заплати за участие в борд на държавно дружество.
Съгласно решение на Надзорния съвет на “Булгартабак” АД Милен Велчев се е отказал от възнаграждението от датата си на членство в надзора, преотстъпвайки го за благотворителност.
"Изнесените данни от народния представител Румяна Георгиева не са верни. Още при създаването на  Надзорния  съвет на Булгартабак Холдинг, членовете му взеха решение да се откажат от възнаграждение, като средствата бъдат предназначени за благотворителни цели. На нито един от членовете на НС на Булгартабак Холдинг до този момент не е изплатен нито един лев", се казва в делкларация на Министерство на икономиката. Стратегията за приватизация на Булгартабак Холдинг не случайно беше внесена и одобрена от Българският Парламент. Сега действащото законодателство предвижда възможността за продажба на акции, които са косвено притежавани от държавата чрез холдинги, контролирани от нея. Това е сделка, която по своята същност е приватизация, а само по правната си форма е бизнес транзакция.
Стратегията за приватизация на Булгартабак Холдинг, одобрена от Народното събрание, съдържа точно тази възможност.
 Твърдението, че се цели "оневиняване" на членовете на управителните органи е неоснователно. ЗППЦК, и въобще търговското право, предвижда отговорност на членовете на управителните органи за действия или бездействия, свързани със стопанската дейност на дружеството. Конкретно за Булгартабак - холдинг: Надзорният съвет, съгласно Търговския закон, по принцип е орган, който не се занимава с управлението на дружеството и не взема решения в рамките на обикновената търговска дейност на което и да е дружество. А в случая, съгласно стратегията за приватизация и устава на дружеството, Надзорният съвет има функции единствено по отношение на приватизацията.
Промените не са продиктувани от конкретната структура на управление на Булгартабак холдинг и от конкретната стратегия за приватизация, а са промени, които са необходими за приватизацията на непряко държавно участие в публични дружества въобще, дори и в случаите, когато приватизацията се извършва от Агенцията за приватизация. Просто раздържавяването  на Булгартабак Холдинг бе поводът, който показа, че идеята, залегнала в Параграф 9 ЗПСК и в параграф 10 ЗППЦК, не е проведена докрай последователно в законодателството ни.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7881
GBP 2.4796 2.4887 2.3365
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив