25 Април 2024, 19:07 Днес (14) | Вчера (12)

"Моите пари" с нова секция за фондовете от масовата приватизация

14 Февруари 2018 10:41 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 14 февруари 2018, 10:35

от финансовия портал приканват собствениците на бонови книжки да споделят допълнителна и полезна информация за техния фонд

MoitePari.bg представи нова секция, с обновена информация за фондовете от масовата приватизация. Тя е резултат от няколкомесечното ни усилие за подпомагане с актуална и полезна информация собствениците на бонови книжки. Новата секция съдържа актуални данни за всички публични и непублични приватизационни фондове. 
В нея е поместена актуална информация за всеки фонд, съдържаща данни за :
- Новото и старото име на фонда (преди и след преобразуването)
- Текущата цена на фонда за брой акция
- Данни за изплащан дивидент през годините
- Борсов код
- Актуални контакти на фонда и директор за връзка с инвеститорите
- История на фонда (в какво е съсредоточена дейността на фонда, имало ли е през годините увеличения на капитала, вливания, издаване на облигационни емисии и друга важна информация за него).

В началото на месец юли 2017 г. MoitePari.bg стартира кампания "Колко струват акциите ми от масовата приватизация и какви дивиденти са обявени за получаване". Целта на инициативата бе да събуди интереса на около 2,5 млн. притежатели на акции от масовата приватизация. Голяма част от акционерите не са наясно какво се е случило с фондовете и предприятията, в които са инвестирали, а други, макар и знаейки, не са предприели никакви стъпки, коментират от Моите пари. Към момента е събрана информация за 44 приватизационни фонда. В обновените данни за фондовете има и препратка към новата услуга на Централен депозитар, която стартира в средата на януари (https://ewallet.csd-bg.bg/). Платформата дава възможност на собствениците на бонови книжки сами да установят точния брой на притежаваните от тях акции в момента. Достъпът до регистъра се осъществява чрез т.нар. "персонален идентификационен код" (ПИК), който се издава във всеки клон на НАП.
Проведената кампания показа, че призатизационните фондовете сравнително рядко разпределят дивидент на акционерите си, а разпределяните дивиденти на една акция възлизат на ниска стойност (между 0.10 лв и 1,00 лв.). Около десет от всички фондове притежават сравнително високи текущи цени на дяловете, това са: Стара планина Холд, Холдинг "Варна", Индустриален капитал холдинг, Холдинг "Нов век", Албена, Еврохолд България, Индустриален холдинг България, Синергон, Доверие обединен холдинг, Сила холдинг.  Като цяло активността на собствениците на бонови книжки е слаба. От Моите пари признават, че въпреки желанието им да наредят изцяло пъзела за всички 88 приватизационни фонда, все още има няколко парчета, които се губят. Затова ви приканват собствениците на бонови книжки да споделят допълнителна и полезна информация за техния фонд. От Моите пари се нуждаят от съдействие относно следните фондове: Гарант инвест, Добруджа холдинг, Доверие обединен холдинг, Екип-98 холдинг, Екоинвест, Изотсервиз, Континентал холдинг, Мел инвест холдинг, Напредък, Наш дом, Никотиана-БТ, Орел Инвест, Пълдин, Руен и др.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив