28 Април 2024, 03:17 Днес (0) | Вчера (0)

Мощен натиск за частно здравно осигуряване

10 Март 2005 09:00 в-к "Сега" по статията работи:
A+ A-

За допълнителни вноски се обявяват и леви, и НДСВ

Здравната ни система твърдо върви към въвеждане на допълнителни здравни вноски към частни фондове. Нито леви, нито десни експерти, нито НДСВ дават алтернатива. Това стана ясно на кръгла маса за бъдещето на здравната реформа. В момента здравната каса плаща 40-50 на сто от пакета, който би трябвало да покрива според нормативните документи, обяви шефът на здравната комисия в парламента доц. Атанас Щерев. По закон НЗОК осигурява безплатно на пациентите определени дейности в доболничната и болничната помощ и лекарства. Сега обаче касата покрива на книга тези услуги, половината от цената се поема от пациента. Бюджетът на касата е 860 млн. лв., а за да плати всички услуги от пакета, са нужни 1.5 млрд. лв., смята Щерев. Отделно у нас за здраве се заделят официално 1.7 млрд. лв, но общо се харчат 3 млрд. лв. Разликата се плаща от пациентите, включително с подкупи, консумативи и лекарства в болниците.Според Щерев най-добре е да се даде път на допълнителното осигуряване. Пакетът, който касата осигурява, трябва да се свие до възможностите й. Който иска повече услуги, ще се осигурява допълнително и в доброволен фонд, обясни той.
На развитие на допълнителното осигуряване залягат и отляво. Според модел, наречен социално-либерален, у нас трябва да се въведе тристълбово осигуряване, подобно на пенсионното. Идеята е да има задължително осигуряване във фондове по избор, но напълно солидарно. Освен това гражданите ще плащат задължителни вноски в още един фонд, но там ще могат да получават и повече услуги, ако плащат по-висока вноска. Който иска, може да се осигурява и доброволно.
Документът е написан от декана на факултета по обществено здраве към Медицинския университет проф. Цекомир Воденичаров, но засега не е приет за програма на партия. Воденичаров има и частен здравен фонд.
Десният модел, отново неангажиращ конкретна партия, пък предлага направо закриване на здравната каса и даване на автономия на 28-те районни здравни каси. Постепенно РЗОК може и да се приватизират. Той е писан от бившия директор и създател на НЗОК и здравен министър в кабинета "Костов" Илко Семерджиев. В момента той също има здравноосигурителен фонд.
Освен автономните районни каси хората ще могат да избират за вноските си и сегашните - общо 12 частни здравни фонда. Всички осигурители ще имат задължителен пакет, който трябва да покриват. Над него обаче фондовете трябва да се конкурират и могат да предлагат различни пакети. Освен това трябва да се приватизират всички държавни и общински болници.
Според шефа на лекарския съюз Андрей Кехайов и двата модела предполагат увеличение на здравната вноска.

Пушачите трябва да плащат 10% по-високи здравни вноски и това трябва да стане още догодина, смята Атанас Щерев. Според него осигурителите си имат начини да проверяват кой осигурен е пушач и кой - не. Щерев обеща и спешна промяна в закона, която да поправи осигурителния статус на българите в чужбина. Те неотдавна се оплакаха, че са длъжни да се осигуряват и в България, въпреки че плащат вноски и в страната, където живеят и не ползват нашата система.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив