11 Октомври 2024, 23:32 Днес (5) | Вчера (4)

Мръсни пари вероятно стоят зад обира в Биохим

26 Март 2004 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

Законовите дупки са много и разрешаването на случая може да се проточи

Призраците на Бони и Клайд оживяха и се появиха най-неочаквано в София, до Южния парк, в клона на банка Биохим преди четири нощи. Невероятният грабеж, който хвърли в паника банкери, застрахователи, охранители... и най-вече клиенти на банката, впоследствие се оказа гениално прост и удивително дързък, както се изрази вчера в столичен всекидневник шефът на охранителната фирма СОТ-161, ангажирана с опазването на банковия клон и всичко в него. По същия начин в началото на миналия век са били оценявани ударите на двамата американски лаици /както се оказва впоследствие/, хвърлили в ужас щатските полицаи и хората, отговорни за чуждите пари. С тази разлика, че в българския вариант явно става дума не просто за любители, а за добре организирани и много подготвени престъпници.
Но да оставим дисекцията на самото престъпление и оценката на качествата на извършителите на полицията. Защо се стигна дотук - отговорът на този въпрос е много по-важен от останалите. Изключение прави само отговорът на още един - как да бъдат елиминирани подобни случай в бъдеще.
Как да бъдат оборудвани и максимално защитени банковите помещения, е описано подробно в Наредба |-171 на БНБ и МВР за организацията и контрола по обезпечаването на сигурността на банковите и небанковите финансови институции. В чл. 19 за помещенията, в които са банковите сейфове, се изисква монтирането на сеизмични детонатори, реагиращи на взрив, на пробиващи абразивни и термични инструменти. Такива детонатори трябва да бъдат монтирани на пода, тавана и стените на помещенията. Освен това съответна охрана трябва да има и в обходните коридори, и на редица други места. Наредбата е приета на 2 юли 2001 г., но банките се договориха да влезе в сила след три години, т. е. това лято. Готвеше се още един отлагателен срок от две години, който по всяка вероятност обаче ще бъде съкратен или някои от изискванията ще бъдат приоритетно въведени заради онзиденшния случай. Погледнато от тази страна, банка Биохим носи изцяло отговорността за предоверяването си на сега съществуващите охранителни системи. Както беше обяснено от нейните шефове, ще бъдат предприети допълнителни мерки за сигурност, без обаче да се казва какви. Това е обяснимо до известна степен - сега банката е заета да уточни какви са загубите, как ще бъдат доказвани и изплащани. Което пък е другият "неразигран" момент в подобна ситуация. Оказва се, че конфиденциалността на съдържанието на сейфовете в трезора може да постави банката в ситуация да не е в състояние да се защити срещу необосновани искания от страна на наемателите на касетите. Което е съвсем реална опасност - веднага започнаха претенции за откраднати суперскъпи бижута и суми от порядъка на 100 хил. EUR.
Нищо чудно да се появят претенции и за милиони, коментира за в. ПАРИ бивш служител от служба по сигурността на голяма банка, пожелал анонимност. Според него това може да изглежда нереалистично, но никъде няма законов или друг нормативен акт, който да игнорира подобни претенции. Законово по отношение на обезпечението подобни случаи не са регламентирани, смята експертът. Всеки клиент може без проблем да сезира съответния съд по общия исков ред и да започне да съди Биохим за нанесени вреди.
Обективно погледнато, банката има застраховка срещу подобни случаи. Касетите са застраховани в Алианц България, но те пазят в строга тайна условията по полиците. Според нашия източник обаче застраховката на касета е до 10 хил. лв. и не е много ясно, ако тя не покрива цялата сума, какво ще стане и как трябва да се доказва в съда. Т. нар. закон "Петканов", който изисква доказване на доходите, знаем докъде е. Все още няма начин за доказване на средствата, които човек притежава, твърдят експерти. Според тях има само закон за собствеността на гражданите от 1973 г. и се отнася за т. нар. нетрудови доходи. По него не знам да има осъден, поне в последните 10-15 години, твърди нашият източник.
Версията "вътрешен човек"
Почти е изключено обирът да е станал без помощта на вътрешен човек, е мнението на криминалисти. Според тях прекалено много препятствия са били прескочени като че ли с продължителна предварителна подготовка. Напълно е възможно това да е служител както на банката, така и на частната охранителна фирма СОТ-161, затова разследването работи и по двете версии, научи в. ПАРИ. Мнението на шефа на частните охранители, че става въпрос за клиент, който е имал възможност да посещава често хранилището и да огледа вътрешността в подробности, е само едната част от пейзажа, смятат оперативни работници. Най-добре запознати както с интериора, така и със системите за неговата охрана са все пак служителите. А залогът е твърде голям, за да се изключи подобна възможност.
 
ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ПРАНЕ НА ПАРИ?
ГОЛЯМА част от хората, които държат пари и ценности в касети, не желаят да ги декларират или те да излизат на бял свят, твърдят специалисти от службите, борещи се с икономическата престъпност. Според тях там наистина се държат големи суми пари, които е опасно да стоят по домовете. Те не може да бъдат сложени и на банков депозит,което е най-логично и безопасно именно защото банките искат доказателства за техния произход. Така че в случая заявената като открадната голяма сума, която трябва да бъде върната /ако се докаже, разбира се/ от банката, моментално се смята за легализирана. Т. е. именно нерегламентираните пари сега имат чудесната възможност да бъдат препрани заради липсата на адекватна законова защита или регламентация. Същото се отнася и до предметите, които може да бъдат обявени за изчезнали, смятат криминалисти. Според тях напълно възможно е да бъде направен опит крадени бижута, скъпи часовници и антикварни предмети да бъдат предявени като изчезнали от касетка в обрания клон на банка Биохим. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7890
GBP 2.4796 2.4887 2.3371
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив