15 Октомври 2024, 13:27 Днес (2) | Вчера (3)

НЗОК има готовност да проведе процедурата по договаряне на лекарства в 6-месечен срок

24 Юни 2004 12:36 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Договарянето се провежда в два етапа: първият включва оценката за съответствие на предложенията с изискванията на утвърдената документация, а вторият – разглеждането и оценката на ценовите предложения в присъствието на кандидатите

На 21 юни тази година Комисията по прозрачност одобри по същество проекта на Наредба за условията и реда за договаряне на лекарства, за които Националната здравноосигурителна каса напълно или частично заплаща. Предстои неговото внасяне за разглеждане от Министерски съвет. Той е изготвен от НЗОК в изпълнение на законовите й задължения и беше предмет на широка обществена дискусия, включително с представители на основните участници в процеса по осигуряване на лекарства за домашно лечение за здравноосигурените лица. Своите виждания по проекта изразиха Асоциацията на чуждестранните фармацевтични производители, Асоциацията на американските фармацевтични производители, Сдружението на производителите от Централна и Източна Европа, Сдружението на българските фармацевтични производители, Асоциация на научноизследователските фармацевтични производители в България.
Проектът възпроизвежда одобрените още в началото на годината критерии за договаряне на лекарства и методика за определяне нивото на заплащането им. Съществено новото в съгласувания проект са условията и реда, при които се провежда договарянето на лекарствата за домашно лечение и техните цени между НЗОК и съсловните организации на лекарите и стоматолозите от една страна и притежателите на разрешение за употреба на лекарствени продукти или упълномощените им представители на територията на страната, от друга.
Процесът на договаряне започва с определянето на лекарствена листа – спецификация, която съдържа: международните непатентни наименования на лекарствата, лекарствените форми, максималното ниво на заплащане по категории лекарствени продукти, максималната стойност за единица международно непатентно наименование и лекарствена форма и процентът, с които се коригира максималната стойност.
Лекарствената листа – спецификация се изготвя от експертна комисия, включваща водещи специалисти в областта на медицината, фармацията и икономиката, след което се утвърждава от Управителния съвет на НЗОК.
Паралелно с подготовката на лекарствената листа – спецификация ще се подготви документацията за договарянето. Гаранция за публичността на процедурата е обявяването на провежданото договаряне в неофициалния раздел на Държавен вестник.
Договарянето се провежда в два етапа: първият включва оценката за съответствие на предложенията с изискванията на утвърдената документация, а вторият – разглеждането и оценката на ценовите предложения в присъствието на кандидатите. Комисията по провеждане на договарянето, която също включва широк кръг специалисти, разглежда ценовите предложения и обявява най-ниската стойност за единица международно непатентно наименование и лекарствена форма, което определя референтната стойност - базова за определяне на нивото на заплащане на лекарствените продукти за домашно лечение от НЗОК. Съществен момент в проекта е възможността всеки кандидат, чието първоначално ценово предложение е равно или е с не повече от 35% от обявената най-ниска стойност, да може да представи ново ценово предложение. Така за частично платените от НЗОК лекарства ще се заплаща изцяло договорения размер на референтната стойност, като пациентът ще доплаща разликата до цената на производителя.
Конкретните срокове, в които ще се проведе договарянето, ще бъдат определени с обявата в Държавен вестник. НЗОК има технологична готовност да проведе процедурата по договаряне в рамките на около шест месеца след публикуване на акта на Министерски съвет, като в този период се включва както подготвителната работа, така и самото провеждане на договарянето и обявяването на резултатите от него.
НЗОК обръща внимание на факта, че това, което се изяснява в информацията може да бъде променено в хода на процедурата по разглеждане на проекта от Министерски съвет.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7881
GBP 2.4796 2.4887 2.3365
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив