24 Април 2024, 13:59 Днес (8) | Вчера (6)

"Набуко-Запад" се подготвя така, че да доставя газ на Азербайджан, Ирак и Турция

29 Юни 2012 13:24 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 29 юни 2012, 15:25

"Набуко-Запад" ще даде свобода на избор за алтернативни количества газ, както и за алтернативен маршрут за неговата доставка

"Набуко-Запад" се подготвя така, че да може да доставя газ освен от Азербайджан, също от Ирак и Турция. Това каза управляващият директор на международния консорциум "Набуко" Райнхард Мичек на видеоконференция с журналисти от Европа, съобщава БНР. Вчера стана ясно, че консорциумът "Шах Дениз" е избрал проекта "Набуко-Запад", който да тръгне от българско-турската граница и да стигне до Австрия. 

Проектът е за 1300-километровата тръба, която ще има изходни станции във всяка от държавите, през които преминава - България, Румъния, Унгария и Австрия. Капацитетът й първоначално ще бъде 10 милиарда кубически метра, но ще може да се повиши до 23 млрд. куб. м, каза Райнхад Мичек. Той уточни, че от Азербайджан първоначално ще се доставят 16 млрд. кубика, 6 млрд. от които ще бъдат за вътрешния пазар на Азербайджан, Грузия и Турция, а останалите 10 милиарда ще отиват за европейския пазар. Райнхард Мичек уточни, че от Туркменистан и Ирак могат да се очакват допълнително още няколко милиарда куб. метра синьо гориво в добавка към газа от Азербайджан: Рано или късно можем да имаме и доставки на газ от Туркменистан и Ирак, който да преминава към Турция и оттам за Европа. "Набуко" ще бъде готов да придвижи този газ до европейския пазар. 

В момента няма разногласия между акционерите, картината е съвсем променена през последните дни, увери Мичек. Унгарската МОЛ и RWE заплашиха да се оттеглят от проекта преди време. 

На въпрос на "Хоризонт", ако "Набуко-Запад" не бъде свързан с проекта за газопровод ТАНАП между Азербайджан и Турция, с кои други междинни връзки ще се свърже и изключено ли е изобщо руското участие по проекта, Мичек отговори: Решението за турския тръбопровод е въпрос на преговори между Турция и Азербайджан и партньорите от "Шах Дениз". Ако ТАНАП не бъде изграден успешно, аз съм убеден, че Турция и Азербайджан ще намерят друго решение. Ние обаче ще развием нашия проект така, че да подготвим връзката на турско-българската граница. 

"Набуко-Запад" ще даде свобода на избор за алтернативни количества газ, както и за алтернативен маршрут за неговата доставка. Клиентите биха искали да имат избор да закупуват газ от Русия, Каспийския регион, Северна Африка или Северно море и ние ще дадем тази свобода на избор, каза още Мичек. 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив