11 Май 2024, 08:33 Днес (0) | Вчера (10)

Над 1000 души ще събере в НДК тазгодишното издание на Икономическия форум за Югоизточна Европа

12 Октомври 2005 14:34 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Участието на представителите на малките и средните фирми в икономическия форум е безплатно

Седмото издание на Икономическия форум за Югоизточна Европа ще се проведе на 1 и 2 ноември в НДК. Тази година форумът е подкрепен от Организация за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), Програма за развитие на Организацията на Обединените нации (ПРООН) и Асоциацията на италианския бизнес в региона.
Основната тема на форума тази година е „Развитие на икономика на знанието и подкрепа за конкурентноспособни малки и средни предприятия“.В рамките на предстоящото събитие ще се състоят дискусии по темите: „Развитие на икономиката на знанието и информационни и комуникационни технологии“; „Политика за конкурентноспособни малки и средни предприятия“; „Перспективни енергийни решения и възобновяеми източници на енергия“; „Финансови пазари в Югоизточна Европа“; „Недвижими имоти“; „Италиански бизнес“.
През двата дни на събитието ще се проведат 16 сесии и кръгли маси. Общият брой на лекторите е над 50. Между отделните сесии организаторите са предвидили време и за бизнес срещи. Очаква се броят на участващите във форума да е над 1000, сред които над 200 фирми. „Изборът на темата тази година е продиктуван от факта, че малкият и средният бизнес е във фокуса на икономическото внимание. Другият формален повод е, че догодина у нас ще се проведе конгрес на малките и средните предприятия. Срещите целят насърчаване на малкия и средния бизнес, който трябва да направи качествен скок в своето развитие. Ето защо участието на представителите на малките и средните фирми в икономическия форум е безплатно“, обяви Георги Табаков, председател на Българския икономически форум. В тазгодишното издание на форума ще участват  официални представители на 7 страни от региона – Босна и Херцеговина, България, Македония, Молдова, Румъния, Сърбия и Черна Гора, Хърватска. Сред официалните гости и делегати са: президентът на Черна Гора Филип Вуянович, министър-председателят Сергей Станишев, министърът на икономиката и търговията на Румъния Йоан Кодрут-Шереш, министърът на икономиката и енергетиката на България Румен Овчаров, министърът на телекомуникациите и транспорта на Босна и Херцеговина Бранко Докич, министърът на транспорта на България Петър Мутафчиев, заместник-министърът на транспорта и съобщенията на Македония Деян Кошутич, министърът на държавната администрация и административната реформа на България Николай Василев.  В откриващата сесия на форума ще участват премиерът Станишев, черногорският президент Филип Вуянович, помощник генералният секретар на ООН Калман Мижей, румънският икономически министър Йоан Кодрут-Шереш, транспортният министър на Боса и Херцеговина Бранко Докич, генералният директор на Лукойл България Валентин Златев и изпълнителният директор на ОББ Христос Кацанис. Веднага след Откриващата сесия програмата на Форума предвижда дискусионен панел на тема “Необходими реформи в ICT образованието в Югоизточна Европа”. Сред основните говорители ще бъдат управляващият директор на Майкрософт България Теодор Милев и Красимир Ганчев от EADS.
В първия ден на събитието ПРООН ще бъде домакин на дискусионен панел, в рамките на който ще се представи проучване на тема “Създаване на връзки между местни МСП и чуждестранни инвеститори – състояние и възможности”. В него ще вземат участие представители на ПРООН за България, сред които е и Нийл Буне - Постоянен координатор на ООН за България. ПРООН ще бъде домакин и на свободна дискусия, озаглавена “Ролята на правителството, местните власти и бизнес асоциациите за свързване на МСП с чуждестранни инвеститори”.
Отново на 1 ноември Италианската търговска камара в България ще представи италианския бизнес опит в Югоизточна Европа. Презентацията ще бъде направена от президента на Италианската търговка камара Марко Монтеки.
В края на първия ден Адрес Груп АД ще бъде домакин на дискусия на тема “Развитие на пазара на недвижими имоти на прага на ЕС”. В рамките на панела представители на АДИС, Елта Консулт и Фортън Интернешънъл ще презентират анализ и прогнози на пазара на жилищни имоти, както и анализ на пазара на бизнес имоти. Модератор ще бъде главният изпълнителен директор на Адрес Груп Христо Илиев.  
“Пътят към енергийно ефективна икономика – инвестиции в проекти за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници” е темата на дискусионен панел, който ще се проведе на 2 ноември. В него участие ще вземат министърът на икономиката и енергетиката на България Румен Овчаров, посланикът на Съединените американски щати в България Джон Байърли, мениджърът на BNP-Paribas България Улрих-Гюнтер Шуберт, изпълнителният директор на Агенцията за енергийна ефективност Таско Ерменков.
В рамките на дискусионния поток “Финансови пазари” ще бъде продължен анализът на темата от миналогодишното събитие “Въвеждането на правилата от БАЗЕЛ II и финансовия сектор в Югоизточна Европа”. В дискусията ще се включат директорът на Дирекция “Надзорна политика и методология” на БНБ Румен Симеонов, както и председателят на Съюза на инвеститорите д-р Никола Христович.
Икономическият форум се финансира изцяло от частни компании. Основни партньори са Лукойл България и ОББ.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 10 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8224
GBP 2.4796 2.4887 2.2743
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив