20 Април 2024, 16:29 Днес (0) | Вчера (10)

Над 80 хил. търговци пак ще се регистрират

26 Февруари 2004 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

Изискването беше въведено с промените в Закона за храните

Над 80 хил. търговци на хранителни стоки, както и нови производители трябва да се регистрират в местните ХЕИ и службите на Държавен ветеринарно-медицински контрол (ДВСК) до края на май, съобщи началникът на дирекция "Държавен санитарен контрол" в здравното министерство Снежана Алтънкова. Изискването беше въведено с промените в Закона за храните, които влязоха в сила в края на миналата година. Който обект не се регистрира, ще бъде затворен, предвиждат поправките. Досега производителите се регистрираха в Министерството на икономиката и тяхната пререгистрация ще става автоматично в ДВСК и ХЕИ, без да се изискват допълнителни документи. Няма да се плаща и такса, поясниха експерти. Според тях службите ще бъдат затруднени да обработят големия брой фирми, но това не би трябвало да се отрази на самите компании. Част от търговските фирми вече са започнали пререгистрацията. Тези, които за първи път ще се записват в регистрите, ще преминават в регионалните ХЕИ, ако продават храни от неживотински произход. При търговия с храни от животински произход документите ще се подават в регионалните ветеринарно-медицински служби. "Регистрацията по места върви, но окончателните данни ще са ясни през май", казаха от Националната ветеринарно-медицинска служба. Търговците на едро и дребно трябва да подават заявление по образец, в което се посочват име и адрес на фирмата и на търговския обект, данъчен номер и код по БУЛСТАТ. Прилагат се още удостоверение за актуално състояние на фирмата, разрешение за строеж, издадено решение за оценка на въздействието на околната среда, списък на групите храни или ястия, които ще се произвеждат или продават в обекта. Всеки търговец ще бъде проверен на място дали спазва определените хигиенни изисквания. Трудността за фирмите няма да бъде толкова в тяхната пререгистрация, колкото в изискванията да въведат система за самоконтрол. Според закона и преработватели, и търговци трябва да изпълняват определени хигиенни правила, за да се намали до минимум рискът от попадане на опасни вещества в храната. Друго задължение на компаниите е да имат система за контрол на "критичните точки" по време на производството. За млекопреработването например рисков момент в процеса е пастьоризацията. Според рецептурните изисквания обработката може да стане по различни начини, от които производителят избира един - например млякото се пастьоризира половин час при 75 градуса по Целзий. При проверка ветеринарните инспектори ще следят дали се спазва избраното правило. Новата система трябва да бъде въведена от компаниите за добив и производство на месо до края на 2005 г., а за всички останали - до края на 2006 г. Повечето лицензирани мандри започнаха да изпълняват изискванията още преди година и половина. За малките фирми ще са нужни поне 3 месеца, за да приведат производството си според тях, коментира собственикът на "Кондов екопродукция" Огнян Кондов. Освен задължителния теракот в помещенията понякога се налагат да се правят и вътрешни реорганизации, свързани с процеса на работа, обясни Кондов. Според технологията на преработка на млякото помещенията трябва да са в съседство - пастьоризацията да бъде след помещенията на първоначалното приемане на суровината. На места се налага да се изградят допълнителни стени. Значителни инвестиции са необходими и за самите инсталации. Експертите обясниха, че компаниите ще имат нужда от време и вложения, но не се ангажираха с конкретни суми. Фирмите ще имат ангажимент да събират информация за храните, доставчиците и вносителите, за да може при необходимост да се установи кой е виновен. Много често търговците обвиняват производителите за некачествената стока, но виновни се оказват те заради неправилно съхранение. Компаниите имат и задължението да изтеглят незабавно храни, за които се предполага, че са опасни. В този случай те трябва веднага да информират ХЕИ или ДВСК за опасност и да издирят магазини или складове на едро, където има тяхна продукция. Чрез медиите те ще трябва да съобщават и на потребителите, че има опасност от консумацията на определената стока. Министрите на здравеопазването и на земеделието ще имат право да забраняват вноса на храни, за които има съмнения, че са опасни. Пример за това са случаите на птичи грип в Азия, заради които беше издадена забрана за внос на птиче месо. През 2002 г. контролните органи са извършили 310 хиляди проверки на 130 хил. производители и търговци. През миналата година са инспектирани 120 хил. производители и търговци.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив