30 Април 2024, 19:14 Днес (13) | Вчера (10)

Напрежение в бранша заради презастрахователните договори по „Зелена карта”

15 Април 2005 17:02 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Цените на сертификатите ще бъдат преразглеждани, експерти не препоръчват промени при масовите автомобили

Проблем с презастрахователните програми на някои компании от Националното бюро на българските автомобилни застрахователи (НББАЗ) е възникнал по време на проведеното вчера Общо събрание на бюрото, научи INSURANCE.BG. Спорът е бил за това с какви документи отделните дружества трябва да докажат, че имат действащи презастрахователни договори покриващи рисковете, свързани с продажбата на застраховката „Зелена карта”. В крайна сметка Общото събрание е задължило Управителния съвет на бюрото до 22 април да реши точно какви документи да бъдат изисквани като доказателство. Следващото заседание на УС на бюрото по този въпрос ще бъде в понеделник. Наличието на действащи презастрахователни договори е едно от условията, на които застрахователните дружества трябва задължително да отговарят, за да членуват в НББАЗ.
Работната група от актюери на пет компании, която беше натоварена да се запознае с продажбите на „Зелена карта” през последните 5 години и да направи финансова обосновка на цените на сертификатите, е готова с доклада си. Той ще бъде внесен в УС на бюрото и ще бъде обсъден по време на следващото общо събрание, което според някои източници ще се проведе скоро. След това и след излизане на решението на Върховния административен съд за минималните цени на „Зелена карта”, тарифите по застраховката вероятно се бъдат изменени. Промени в цените на сертификата за масовите автомобили обаче едва ли ще има, коментираха експерти.
Вчерашното Общо събрание на НББАЗ е приело доклада на председателя на УС за дейността на бюрото през 2004 г., годишния счетоводен отчет и доклада на одитора. Общото събрание е освободило от отговорност управителния съвет и е отхвърлено е предложението на една от компаниите за промени в членовете на УС на бюрото.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 30 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2877
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив