30 Септември 2024, 00:27 Днес (0) | Вчера (1)

Нараства търсенето на двустайни апартаменти в София и големите градове

04 Май 2005 09:00 в-к "Монитор" по статията работи:
A+ A-

Клиентите предпочитат най-много жилищата между 60 и 85 кв. м

Липсата на достатъчно гарсониери и високата цена на тристайните жилища прави двустайните апартаменти най-оборотните имоти в столицата и по-големите градове на страната. Ограничените финансови възможности също карат кандидат-купувачите да насочват поглед към жилища с квадратура между 60 и 85 кв.м.
Средните офертни цени на двустайните апартаменти се повишават в "Лозенец" и в някои от панелните комплекси. В набедения за най-престижен квартал в столицата цената, офертите за квадратен метър вече са 793 EUR, вместо 777 EUR. Поскъпването в големите панелни комплекси "Дружба", "Люлин" и "Младост" се дължи на факта, че продавачите искат по-високи от реалните цени като смятат, че в сравнение с общата тенденция на поскъпване, те са сравнително ниски. Най-чувствително нарастване на средните офертни цени от началото на годината имат двустайните в жк "Люлин" - от 409 на 437 евро/кв. м. В жк "Дружба" увеличението е от 420 на 438 евро/кв. м, а в "Младост" - от 493 на 513 евро/кв. м.
Цените и при продажба и при отдаване под наем на двустайните жилища в половината столични  квартали от началото на годината бележи лек спад, посочват данните на сайта за недвижими имоти IMOT.BG. В центъра на София средната офертна цена на квадратен метър е спаднала от 814 в началото на годината на 788 EUR/кв.м през април. Същата тенденция се наблюдава в райони със засилени строителни процеси - "Бели брези", "Борово", "Гео Милев". От 7 до 15 EUR по-евтино се оферира квадратният метър. Най-силно за последните четири месеца за поевтинели двустайните жилища в кв. "Витоша" с 37 EUR/кв.м.
Според специалисти една от причината да не се наблюдава по-силно  поскъпване при продажбата на двустайни жилища е, че предлагането им максимално отговаря на търсенето. При гарсониерите търсенето е в пъти по-голямо от предлагането, а при тристайните имоти - обратно, повече се предлага, а клиентите, които могат да си ги позволят са все по-малко. Една от причините разликата между търсене и предлагане да е най-малка е, че близо 60 на сто от построените в последните години жилищата именно двустайни. Това от своя страна рефлектира донякъде и върху цените на наемите на този тип имоти.
Строените скоро апартаменти се отдават под наем по-лесно и на по-висока цена. Като пример може да се посочи "Гео Милев". В началото на годината месечният наем е бил 190 EUR, а в края на април той е вече 211 EUR. Подобно е положението и в "Овча купел" и "Слатина", където увеличението е съответно със 7 и 18 EUR на месец.
Спад в наемите се отчита не само в някои квартали с остарял сграден фонд като "Надежда" и "Люлин", но и в престижни райони като "Бояна", "Бели брези", "Витоша" и "Иван Вазов". При първата група причината за снижението е, че повечето двустайни апартаменти се нуждаят от ремонт. Според специалисти по-ниските месечни наеми, на които се отдават имотите от втората група квартали, се дължи на факта, че там вече е достигнат тавана на цените. Наемодателите не могат да искат по-високи суми, просто защото няма кой да ги даде и са принудени да намалят цените, пред алтернативата имотите им да остават празни.
Според данни на IMOT.BG най-много са спаднали месечните наеми в "Борово" - от 275 през януари на 243 през април, следван от "Бъкстон" - от 243 на 215 EUR на месец.
Типичен пример за това, че колкото по-силно е предлагането, толкова по-ниска е цената, е отдаването на двустайни жилища под наем в Русе. В края на януари средната стойност от 82 EUR на месец се формира на база предлагане в половината от кварталите на града. В края на април апартаменти могат да се наемат в 70 на сто от районите, а цената на месец вече е 74 EUR.
Във Варна и Бургас средните офертни цени за продажба на двустайните апартаменти от началото на годината бележат поевтиняване, сочат данни на статистиката. В Морската столица квадратният метър е 575 EUR, а в Бургас се наблюдава спад от 495 на 481 EUR/кв.м, сочат данните на IMOT.BG. С приближаването на летния сезон собствениците на апартаменти повишават цените. Към момента средното увеличение е с около 20 EUR на месец, но специалисти не изключват през юли и август поскъпването да е с около 40-50 EUR на месец.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив