29 Септември 2024, 02:23 Днес (0) | Вчера (0)

Народното събрание прие окончателно НПК

14 Октомври 2005 13:12 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Той ще влезе в сила шест месеца след обнародването му в Държавен вестник

Парламентът гласува на второ четене последните текстове от НПК, с което той е окончателно приет. Той ще влезе в сила шест месеца след обнародването му в Държавен вестник, реши Народното събрание.
Прокурорът може да забрани на обвиняемия да напуска страната, когато в досъдебното производство той е привлечен за тежко умишлено престъпление, гласува днес парламентът. В този случай обвиняемият може да напуска пределите на страната само с прокурорско разрешение. За наложената забрана от прокурора пък незабавно се уведомяват граничните контролно-пропускателни пунктове. Депутатите приеха и друг отложен текст от НПК, според който обвиняемият дава обясненията си устно и непосредствено пред съответния орган. По предложение на правната комисия от НПК отпадна текстът, предвиждащ възможността обясненията си обвиняемият да дава в присъствието на защитник, ако пожелае това. Обвиняемият не може да бъде разпитван чрез видеоконферентна връзка освен в случаите, когато е извън България и това няма по никакъв начин да попречи за разкриване на обективната истина, гласуваха още депутатите. Парламентът обаче прие, че обвиняемият има правото и да откаже да дава обяснения.
Разпоредбите на новия НПК се прилагат от момента на влизането им в сила, включително и за процесуални действия, които предстоят по недовършени наказателни производства. Неприключилите досъдебни производства се довършват от органите, пред които са висящи, а неприключилите наказателни дела, чиято подсъдност се променя с новия НПК, се разглеждат от съдилищата, в които са били образувани. Депутатите записаха в новия НПК, че съдиите, прокурорите и следователите ще носят дисциплинарна отговорност за системно нарушаване на сроковете и за забавяне на съдебното производство. Парламентът реши още, че съдът освобождава от наказателна отговорност непълнолетно лице, извършило умишлено престъпление, за което се предвижда лишаване от свобода до 3 години или престъпление по непредпазливост, за което се предвижда затвор до 5 години. В този случай съдът налага на лицето административно наказание обществено порицание, ако е навършило 16 години или възпитателна мярка, ако е навършило 18 години.
За военнослужещите, офицерите и сержантите наказанията по НПК се налагат от съответните командири и началници. Председателят на правната комисия Янаки Стоилов призова след приемането на новия НПК за нужната компетентност и воля, за да бъде той ефективен, предаде БНР.
Вчера депутатите приеха текстове от НПК, които предвиждат Националната следствена служба да разследва само 3% от престъпленията. Според изчисленията на юристи около 97% от делата вече ще се разследват от дознателите в МВР. За следователите остават само престъпленията срещу републиката, свързани с държавната тайна или шпионаж, както и разследванията срещу членове на правителството и служители на МВР, включително и дознатели.
Депутатът от Коалиция за България Любен Корнезов гласува вчера "против" промяната, защото тя оставя следователите без работа. "Няма преобразуване. Има ликвидация на Следствието. Трябва ясно да разберем това", коментира Корнезов. Юристът добави, че едни са изискванията на Европейския съюз, а съвсем друго българската традиция и действителност. Прокуратурата и обвиняемия могат да се споразумеят за размера на присъдата преди съдебния процес, решиха още депутатите при второто четене на НПК.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив