15 Октомври 2024, 07:32 Днес (0) | Вчера (3)

Независима комисия ще оценява Телекома

18 Юни 2004 08:39 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

Николай Василев е спокоен за становището на Еврокомисията

Комисията за защита на конкуренцията  /КЗК/ е получено писмото от Брюксел, с което се искаше становище дали даването на третия GSM лиценз на БТК без търг представлява държавна помощ. Съдържанието му не може да се разгласява, то е част от кореспонденцията между КЗК и антимонополната комисия в Европейската комисия и е само с препоръчителен характер, уточниха от ведомството на Петко Николов. КЗК ще спази удължения с месец срок и до 6 юли ще даде становище по казуса.
Европейската комисия за конкуренция все още не се е произнесла по сделката за приватизацията на БТК, заяви председателят на КЗК Петко Николов пред bTV. Може би ще се наложи събиране на още доказателства за изясняване на допълнителни пазарни стойности, представляващи активи по приватизационната сделка и стойността на GSM лиценза, каза той.
Миналата седмица в медиите се появи информация, че от Брюксел е препоръчано на КЗК да направи собствена независима експертиза за сделката. И така да стане ясно дали параметрите, при които бяха продадени 65% от телекома - платената покупна цена от 230 млн. EUR плюс 50 млн. EUR за увеличението на капитала на компанията, както и 54 млн. лв. за GSM лиценза, не са вид държавна помощ. Още преди 2 години консултантът по сделката Дойчебанк - Лондон оцени компанията на близо 1 млрд. EUR. Според Петко Николов експертизата трябва да се извърши от независими специалисти по телекомуникации.
Министър Василев каза за в. ПАРИ, че коментарите от Брюксел са неофициални, но доколкото ги бил виждал, в тях нямало нищо обезпокоително. Изцяло в прерогативите на КЗК е да се произнесе по въпроса за доплащането на третия мобилен лиценз, каза той.
Между МО и Генщаба на армията има различия по въпроса защитена ли е националната сигурност в сделката за телекома, стана ясно вчера. От МО заявиха за в. ПАРИ, че има подписан анекс с Viva Ventures, в който са заделени средства за поддръжка на съоръженията, свързани с отбраната, за три години. При срещата си с ръководството на БСП преди дни от Генщаба това не бе потвърдено. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7881
GBP 2.4796 2.4887 2.3365
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив