18 Април 2024, 22:27 Днес (11) | Вчера (11)

Николай Василев ще връчи утре първите нови свидетелства за правоспособност в гражданското въздухоплаване

06 Април 2004 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Документите се издават от Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация".

Николай Василев ще връчи утре първите нови свидетелства за правоспособност в гражданското въздухоплаване (бревети), които са в съответствие с европейските норми и стандарти. Документите се издават от Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация". Те са въведени в България с Наредба №1, която прилага всички стандарти на т. нар. JAR FCL (Joint Aviation Rules Flight Crew Licensing).

Официалната церемония по връчването на новите свидетелства за правоспособност ще се състои от 10.00 ч във фоайето на 5 етаж на Министерството на транспорта и съобщенията. На нея ще присъстват още зам.-министър Красимира Мартинова и директорът на ГД "ГВА" Калин Барзов. На церемонията е поканен и ръководителят на Делегацията на Европейската комисия у нас Димитрис Куркулас.

С въвеждането на Наредба №1 ГВА уеднаквява изискванията по отношение на теоретичното и практическото обучение, както и професионалната квалификация на авиационния персонал с промените, настъпили през последните години в областта на гражданското въздухоплаване. Първите нови свидетелства за правоспособност ще се връчват на пилоти, бордни инженери, ръководители на полети и стюардеси.

С настъпилите промени се определят и новите условия, и редът за издаването на свидетелствата за авиационния персонал. Задължително към всеки бревет ще се издава и медицинско свидетелство, което ще бъде неразделна част от професионалното. Досега наличието на медицинско свидетелство се доказваше единствено с подпис в самия бревет. Новите свидетелства ще имат нов формат със свой уникален номер. По този начин ще бъде подменен цялостният регистър на авиационния персонал в ГВА.

До края на годината всички авиационни специалисти, за чиято дейност се изисква наличието на свидетелство за правоспособност, ще трябва поетапно да подменят своите свидетелства. ГВА е провела специално обучение на своя персонал, който е пряко ангажиран с въвеждането на процесите по стандартизацията на новите процедури в центровете на Обединените авиационни власти на Европа (Joint Aviation Authorities).

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив